Nieuws
Kookboeken van Claudia Roden lezen voelt als een avontuur. De 85-jarige Brits-Egyptische kookschrijver neemt je mee naar een totaal andere culinaire wereld. Voor haar nieuwste kookboek Med reisde ze door landen rond de Middellandse Zee en ging ze vooral te rade bij de lokale bevolking. Zo ontdekte ze talloze lokale verschillen – en veel overeenkomsten tussen keukens van diverse landen.Kookboeken lézen, schreef ik bewust, want Med is meer dan een receptenboek: Roden gaat ook op zoek naar de verhalen en de geschiedenis erachter en dat maakt het zo interessant.
Mariëlle Oussoren-Buys / rd
zaterdag 6 november 2021 om 02:01
Omslag van Med
Omslag van Med beeld nd

Maar los daarvan: het boek nodigt natuurlijk ook uit om de keuken in te gaan. Voor pastagerechten met zeevruchten – zoals spaghetti met Provençaalse garnalen, waarbij de pasta op Catalaanse manier in visbouillon wordt gekookt – bijvoorbeeld. 

Het leuke is dat in dit boek veel favorieten van Roden zelf staan. De ovenschotel met kip, olijven en citroen maakt ze vaak als ze veel gasten krijgt. En de Sefardisch-Joodse chocoladetaart in het boek is een familiefavoriet.
De mediterrane keuken heeft Rodens hart, maar in een interview met Charlotte Kleyn in Het Parool, twee maanden geleden, vertelde ze iets opvallends: als ze in Amsterdam is, eet ze graag erwtensoep. Ook lekker. ◀

kookboek

Geuren uit Marrakesh

Med

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.