Nieuws
Kookboeken van Claudia Roden lezen voelt als een avontuur. De 85-jarige Brits-Egyptische kookschrijver neemt je mee naar een totaal andere culinaire wereld. Voor haar nieuwste kookboek Med reisde ze door landen rond de Middellandse Zee en ging ze vooral te rade bij de lokale bevolking. Zo ontdekte ze talloze lokale verschillen – en veel overeenkomsten tussen keukens van diverse landen.Kookboeken lézen, schreef ik bewust, want Med is meer dan een receptenboek: Roden gaat ook op zoek naar de verhalen en de geschiedenis erachter en dat maakt het zo interessant.
Mariëlle Oussoren-Buys / rd
zaterdag 6 november 2021 om 02:01
Omslag van Med
Omslag van Med beeld nd

Maar los daarvan: het boek nodigt natuurlijk ook uit om de keuken in te gaan. Voor pastagerechten met zeevruchten – zoals spaghetti met Provençaalse garnalen, waarbij de pasta op Catalaanse manier in visbouillon wordt gekookt – bijvoorbeeld. 

Het leuke is dat in dit boek veel favorieten van Roden zelf staan. De ovenschotel met kip, olijven en citroen maakt ze vaak als ze veel gasten krijgt. En de Sefardisch-Joodse chocoladetaart in het boek is een familiefavoriet.
De mediterrane keuken heeft Rodens hart, maar in een interview met Charlotte Kleyn in Het Parool, twee maanden geleden, vertelde ze iets opvallends: als ze in Amsterdam is, eet ze graag erwtensoep. Ook lekker. ◀

kookboek

Geuren uit Marrakesh

Med

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Unilever vraagt rechter zaak ijsmaker Ben & Jerry’s te verwerpen

Levensmiddelenconcern Unilever heeft een Amerikaanse rechter gevraagd om een rechtszaak van ijsmerk Ben & Jerry’s over de verkoop van zijn Israëlische divisie te verwerpen.

Afbeelding

Oproep voor nieuw massaal protest tegen regime Iran

In Iran hebben activisten opgeroepen tot nieuwe landelijke protesten tegen het radicaal-islamitische regime. De stakingen en betogingen zouden van maandag tot woensdag moeten duren, is op sociale media te lezen.

Afbeelding

Econoom: Brits groeipotentieel blijft achter bij grote economieën

Het groeipotentieel van het Verenigd Koninkrijk blijft achter bij dat van vrijwel alle andere grote economieën. Dat komt vooral door de ingestorte productiviteit en de tekorten op de arbeidsmarkt, zegt Michael Saunders, econoom en voormalig beleidsmaker van de Bank of England.

Afbeelding

West-Java opnieuw getroffen door een aardbeving

Het Indonesische eiland Java is zaterdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.4, meldt het Indonesische agentschap voor meteorologie (BMKG). Het gaat om het westen van het eiland, waar een aardbeving enkele weken geleden nog honderden mensen het leven kostte.

Afbeelding

S&P trekt Twitter-rating in vanwege gebrek aan informatie

Standard & Poor’s heeft de rating voor onlineplatform Twitter ingetrokken. Volgens het kredietbureau is er te weinig informatie voorhanden om de beoordeling van de kredietwaardigheid te handhaven, zo liet het bureau weten.

Afbeelding

Ook Chinese stad Shenzhen versoepelt coronamaatregelen

Ook de Chinese industriestad Shenzhen heeft besloten zijn coronamaatregelen te versoepelen. Een negatieve testuitslag is niet langer verplicht voor toegang tot onder meer het openbaar vervoer, apotheken en parken.