Onderzoek: Wolters Kluwer scoort hoogste op gendergelijkheid

Nieuws
Dataleverancier Wolters Kluwer is op dit moment het best presterende beursgenoteerde bedrijf van Nederland als het gaat om gendergelijkheid, concludeert onderzoeksbureau Equileap. Gemiddeld blijft Nederland achter op andere Europese landen wat betreft de representatie van vrouwen in het bedrijfsleven.
anp
donderdag 28 oktober 2021 om 09:00
Afbeelding
beeld anp
anp

Equileap analyseerde de 100 grootste bedrijven met een beursnotering en kende scores toe op basis van verschillende criteria, zoals de loonkloof, partnerverlof en beleid tegen seksuele intimidatie. Wolters Kluwer krijgt een score van 71 procent, Unilever komt op de tweede plek met 70 procent en ABN AMRO staat op de derde plaats met 67 procent.

Gemiddeld hebben de topbedrijven een score van 43 procent. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen de gemiddelde score 37 procent was, maar Nederland blijft wel achter op andere landen, zoals Frankrijk en Spanje.

Trots

Wolters Kluwer is het enige bedrijf dat 40 tot 60 procent vrouwen in elke laag van het bedrijf heeft, van de raad van bestuur tot het personeel op de vloer. Directeur van Equileap Diana van Maasdijk noemt dat ‘een mooie prestatie’. ‘We zien dat niet vaak, ook niet in andere landen. Daar kunnen ze trots op zijn.’

Ten tijde van de vorige analyse van Equileap - een jaar geleden - waren er nog vier vrouwelijke bestuursvoorzitters (CEO’s) van Nederlandse topbedrijven, meldt het onderzoeksbureau verder. Dat aantal is nu gedaald naar drie. De vrouwelijke CEO van Intertrust maakte plaats voor een man. Van de 100 topbedrijven hebben nu alleen PostNL, Wolters Kluwer en DSM een vrouwelijke bestuursvoorzitter. Nog steeds zijn er dus meer CEO’s die Peter heten (namelijk vijf) dan vrouwelijke CEO’s. 43 van de 100 Nederlandse topbedrijven hebben zelfs geen enkele vrouw in de raad van bestuur.

Van 51 bedrijven is tot slot bekend dat ze beleid hebben voor het tegengaan van seksuele intimidatie op de werkvloer. Dat is een kleine stijging ten opzichte van vorig jaar, toen dit nog voor 48 van de 100 grootste beursgenoteerde bedrijven gold.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Website UMCG weer bereikbaar, ddos-aanval nog wel gaande

De website van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is weer bereikbaar, dat meldde het ziekenhuis rond 21.30 uur. De website lag er sinds zaterdag uit door een ddos-aanval door de pro-Russische hackersgroep Killnet.

Afbeelding

Wall Street begint handelsweek in mineur, Tesla flink omlaag

De koersenborden op Wall Street waren maandag roodgekleurd, na de aandelenrally van vorige week. Beleggers besloten om hun winsten veilig te stellen, in aanloop naar de stroom bedrijfsresultaten die ze deze week krijgen te verwerken.

Afbeelding

Uitgeweken Braziliaanse ex-president wil langer in VS blijven

De Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro, die een maand geleden naar de Amerikaanse staat Florida uitweek, wil naar verluidt langer in de Verenigde Staten blijven. Volgens een advocatenkantoor heeft hij een visum voor zes maanden aangevraagd.

Afbeelding

J&J ontkomt niet aan rechtszaken over babypoeder via faillissement

Het medische bedrijf Johnson & Johnson (J&J) krijgt geen toestemming van de federale rechter in Philadelphia om via een faillissement onder tienduizenden rechtszaken uit te komen over babypoeder dat mogelijk kankerverwekkend is.

Afbeelding

Macron komt op staatsbezoek naar Nederland

De Franse president Emmanuel Macron en zijn echtgenote brengen op 11 en 12 april een staatsbezoek aan Nederland. Dat maakten premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron maandag bekend tijdens een regulier overleg in Den Haag.

Afbeelding

Ook ambassadeurs in Indonesië en Pakistan ontboden om koranactie

Naast Turkije hebben ook Indonesië en Pakistan de Nederlandse ambassadeur ontboden vanwege een koranverscheuring in Den Haag. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van de NOS.