Dinsdag acties in alle academische ziekenhuizen

Nieuws
Medewerkers van alle acht de universitaire ziekenhuizen doen vanaf middernacht mee aan een demonstratie voor betere arbeidsvoorwaarden. De actievoerders gaan dinsdag een etmaal lang een zondagsdienst draaien, waardoor alle planbare zorg die dag komt te vervallen en alleen spoedzorg en behandelingen die niet kunnen worden onderbroken doorgaan. Met 279 deelnemende ziekenhuisafdelingen is het volgens de vakbond FNV ‘de grootste actie ooit in de academische ziekenhuizen’.
anp
maandag 25 oktober 2021 om 13:56
Afbeelding
beeld anp

Ook de CNV, de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD) en de zorgvakbond FBZ staan volgens de FNV achter de actie. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra NFU biedt naar de zin van de demonstranten een te geringe loonsverhoging. Ook wordt er volgens hen te weinig gedaan tegen de hoge werkdruk.

De deelnemers aan het protest houden onder meer protestmarsen van ongeveer een uur rond de ziekenhuizen, sport- en mindfulnessclinics, pubquizzen over de inhoud van de cao, voorleesmarathons op kinderafdelingen en speeches op zeepkisten. Om 12.05 uur applaudisseren ze voor zichzelf. ‘Het is namelijk niet eens meer vijf voor twaalf, maar inmiddels vijf over twaalf’, aldus de FNV. Medewerkers die acute zorg verlenen of behandelingen doen die moeten doorgaan, lopen in veel gevallen met een actiebutton op, aldus de FNV. Ook worden op hun afdelingen affiches opgehangen.

De ziekenhuismedewerkers willen een loonsverhoging van 3 procent en goede afspraken om de werkdruk te verlagen. ‘De uitstroom in de UMC’s is verontrustend hoog. Komen zij nu niet voor zichzelf op, dan is er straks niemand meer over om zorg te leveren’, zegt Elise Merlijn, die namens de FNV onderhandelt .

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Maatregelen Amsterdam om groei en overlast toerisme te beperken

Het college van B en W van Amsterdam wil een aantal maatregelen nemen om de groei van het toerisme te beperken en de overlast ervan tegen te gaan.

Afbeelding

Aandelenbeurs Amsterdam met winst november uit na inflatiecijfers

De aandelenbeurs in Amsterdam sluit november af met een aanzienlijke winst, juist in een jaar vol verliezen voor beleggers door stijgende rentes en de vrees voor economisch mindere tijden.

Afbeelding

Oppositie kraakt niet halen klimaatdoel, 'gele kaart' voor Jetten

Dat het kabinet de klimaatdoelen voor 2030 nog altijd niet haalt, is voor een deel van de oppositie onverteerbaar. De PvdA heeft minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) tijdens een debat een "gele kaart" gegeven. GroenLinks keurt zijn klimaatbeleid ronduit af.

Afbeelding

Burgemeester: nieuwe kerncentrales Borssele niet vanzelfsprekend

Burgemeester Gerben Dijksterhuis van Borssele noemt het niet vanzelfsprekend dat er draagvlak is voor nieuwe kerncentrales. In het Zeeuwse dorp staat al een werkende centrale.

Afbeelding

Hof ziet geen bewijs voor wanbeleid SNS Reaal

Rechters hebben geen bewijs gevonden voor wanbeleid bij SNS Reaal in de periode die vooraf ging aan de nationalisatie van de bank en verzekeraar in 2013.

Afbeelding

Ontsnapte tbs’er opgepakt na neersteken vrouw in Soest

De tbs’er die woensdag ontsnapte uit de Pompekliniek in Nijmegen is aan het einde van de middag aangehouden nadat hij in Soest een 27-jarige vrouw had neergestoken. De vrouw raakte daarbij zwaargewond.