Eurosceptici in Kroatië willen referendum over invoering euro

Nieuws
De Kroatische conservatieve en eurosceptische partij Hrvatski Suverenisti (Kroatische soevereinen) is zondag begonnen met het inzamelen van handtekeningen om een referendum af te dwingen over het invoeren van de euro als de munteenheid van het land. De eurosceptici hebben handtekeningen nodig van 10 procent van het electoraat, ongeveer 370.000 mensen. Ze zullen in de komende twee weken daartoe 250 locaties in het hele land opzetten.
anp
zondag 24 oktober 2021 om 14:33
Afbeelding
beeld anp
anp

De centrumrechtse regering van premier Andrej Plenkovic hoopt in de eerste helft van 2022 groen licht te krijgen van de EU voor invoering van de euro, wat begin 2023 zou moeten gebeuren. Plenkovic zegt dat de invoering van de euro tot de rente zal verlagen, de Kroatische kredietwaardigheid zal verbeteren en tot meer investeringen in de momenteel door toerisme gedomineerde economie zal leiden.

De eurosceptische partij, die vier afgevaardigden heeft in het 151 zetels tellende parlement, stelt daarentegen dat de economie te zwak en niet-concurrerend is om de euro in te voeren en dat dit prijsstijgingen zal veroorzaken.

Meerderheid

De regering zegt dat een referendum niet nodig is, met het argument dat Kroaten al een gemeenschappelijke munt hebben geaccepteerd toen ze bijna tien jaar geleden in een referendum stemden om lid te worden van de EU. Volgens recente opiniepeilingen is een meerderheid van de kiezers voor invoering van de euro.

Als voor 7 november voldoende handtekeningen voor een referendum zijn verzameld, wordt het Grondwettelijk Hof de volgende vraag voorgelegd: was de kwestie van de invoering van de euro al behandeld op het moment van toetreding tot de EU, op 1 juli 2013, of dient de kwestie nu te worden bezegeld per referendum?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rusland: opnieuw groot Oekraïens offensief in Donetsk verijdeld

Het Russische leger heeft een nieuw, grootschalig offensief van Oekraïense troepen in de Oost-Oekraïense regio Donetsk verijdeld, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de gevechten zouden 1500 Oekraïners zijn gesneuveld.

Afbeelding

Beleggers Wall Street niet onder de indruk van VR-bril Apple

Apple is maandag lager gezet op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het techbedrijf begon de dag nog stevig hoger en flirtte met een beurswaarde van 3 biljoen dollar.

Afbeelding

Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

Afbeelding

Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden.

Afbeelding

Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden.

Afbeelding

EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.