Nieuwe groep Midden-Amerikaanse migranten zet koers richting VS

Nieuws
Een stoet van ruim tweeduizend migranten is vanuit het zuiden van Mexico, op de grens met Guatemala, vertrokken richting de Verenigde Staten. De migrantenkaravaan bestaat volgens Irineo Mujica van de ngo Pueblo Sin Fronteras vooral uit Centraal-Amerikanen.
anp
zondag 24 oktober 2021 om 08:41
Afbeelding
beeld anp
anp

De karavaan slaagde erin te vertrekken ondanks de aanwezigheid van veiligheidstroepen van de Mexicaanse migratieautoriteit INM en de nationale garde. De stoet zette aanvankelijk koers richting Mexico-Stad, maar sommigen willen proberen om de Verenigde Staten te bereiken.

De US Customs and Border Protection, de Amerikaanse overheidsdienst die belast is met de grensbewaking, meldde vorige week dat in september 192.000 migranten werden betrapt toen ze probeerden vanuit Mexico illegaal de VS binnen te komen.

‘Blijf in Mexico’-regel

Onder voormalig Amerikaans president Donald Trump introduceerden de VS de ‘blijf in Mexico’-regel. Daardoor moesten asielzoekers voor de volledige duur van hun procedure in Mexico blijven. Huidig president Joe Biden schafte de regel kort na zijn aantreden af, maar een federale rechter in Texas draaide die beslissing terug. Desondanks nam het aantal mensen dat probeert de VS te bereiken toe sinds het aantreden van Biden.

Steeds meer mensen verlaten Centraal-Amerika vanwege de armoede die daar heerst. Zij hopen via Mexico door te reizen naar de Verenigde Staten, waar ze een betere toekomst hopen op te bouwen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding op A73

De politie heeft rond 21.00 uur bij een aanhouding op de A73 in de richting van Roermond een waarschuwingsschot gelost. Een man en een vrouw zijn aangehouden.

Afbeelding

Flinke winsten op beurzen New York, autoconcern GM uitblinker

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met flinke winsten gesloten, na de verliezen een dag eerder. Beleggers op Wall Street kregen weer veel bedrijfsresultaten te verwerken.

Afbeelding

Krijgsmacht moet groener worden, inclusief het varen en vliegen

De krijgsmacht moet de komende jaren beter voorbereid zijn op klimaatverandering, onafhankelijker worden van fossiele brandstoffen en minder grondstoffen verbruiken.

Afbeelding

Europese Commissie blijft erbij: geen EU-geld naar grensmuur

De Europese Commissie blijft toch tegen het bouwen van grenshekken en -muren met Europees geld. Dat plan leek steeds kansrijker nu meer en meer EU-landen, ook Nederland, daar wel voor voelen.

Afbeelding

Betalingsbedrijf PayPal schrapt 2000 banen om kosten te besparen

Het Amerikaanse betalingsbedrijf PayPal gaat wereldwijd ongeveer 2000 voltijdbanen schrappen om kosten te besparen. Dat komt neer op circa 7 procent van het personeelsbestand van PayPal.

Afbeelding

Huis doorzocht in jacht op verdachte schietpartij Zwijndrecht

In de zoektocht naar de verdachte van de fatale schietpartij in Zwijndrecht heeft de politie maandagavond opnieuw een huis doorzocht. Het gaat om een woning aan de Pegasusweg in Rotterdam, daar zou een contact wonen van verdachte Ming Nghia Vuong (49), meldde de politie in het..