Daling IBM drukt op Dow, S&P 500 stijgt verder

Nieuws
Technologieconcern IBM is donderdag hard onderuitgegaan op Wall Street. Een daling van de orders bij het onderdeel dat IT-systemen voor andere bedrijven beheert, liet beleggers schrikken. Die deed omzetstijgingen bij de cloudtak vrijwel helemaal teniet. De Dow-Jonesindex eindigde door de neergang van IBM in het rood. De S&P 500 steeg wel verder en ook techbeurs Nasdaq ging omhoog.
anp
donderdag 21 oktober 2021 om 22:47
Afbeelding
beeld anp

IBM is van plan de tak waarvoor het concern minder orders kreeg volgende maand af te splitsen en zich meer op de cloud te richten. Het techbedrijf denkt dat klanten dat een onzekere situatie vinden en wachten met het plaatsen van orders. Beleggers zetten het bedrijf echter op een verlies van haast 10 procent.

De Dow-Jonesindex daalde een fractie en sloot op 35.603,08 punten. De S&P 500 ging 0,3 procent omhoog en eindigde op een stand van 4549,78 punten. Techbeurs Nasdaq dikte 0,6 procent aan tot 15.215,70 punten.

Tesla

Tesla heeft in het voorbije kwartaal een recordwinst geboekt. Het Amerikaanse concern leverde nog nooit zoveel auto’s af als in de maanden juli, augustus en september, ondanks de wereldwijde chiptekorten. Het nettoresultaat viel mede daardoor bijna vijf keer hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel steeg 3,3 procent.

AT&T, het moederbedrijf van onder meer videostreamingdienst HBO Max en betaalzender HBO, ging na cijfers 0,6 procent omlaag. Cosmeticamerk Estee Lauder werd 4,4 procent hoger gezet. Dat bedrijf profiteerde van sterke omzetcijfers van concurrent L’Oréal. De Franse branchegenoot verkocht flink meer make-up na het versoepelen van de coronaregels in veel landen.

WeWork

Kantoorverhuurder WeWork maakte zijn beursdebuut door een fusie met een lege beurshuls, een zogeheten spac. In 2019 moest het bedrijf een beursgang nog afblazen nadat allerlei vragen waren ontstaan over het bedrijfsmodel en oprichter en toenmalig topman Adam Neumann. Nu won het aandeel op zijn eerste beursdag haast 13,5 procent.

Digital World Acquisition Corporation, een andere lege beurshuls, ging 357 procent omhoog. Die beurshuls gaat samen met het nieuwe socialemediaplatform van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Met name particuliere beleggers vonden het aandeel interessant.

De euro was 1,1623 dollar waard, tegen 1,1640 bij het slot van de beurzen in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 82,63 dollar. Brentolie werd 1, procent goedkoper op 84,76 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandacht voor inflatie eurozone en toespraak Powell op Damrak

Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de nieuwste inflatiecijfers van de eurozone. Naar verwachting is de inflatie in het eurogebied in november iets afgezwakt door de wat lagere kosten voor energie.

Afbeelding

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen.

Afbeelding

Ruim 3,8 miljoen mensen zien Oranje winnen van Qatar

Het derde en laatste groepsduel van het Nederlands elftal op het WK voetbal is dinsdagmiddag door ruim 3,8 miljoen mensen bekeken. Dat is een stuk minder dan de eerste twee wedstrijden die rond de 4,3 miljoen kijkers trokken, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Afbeelding

FT: Alibaba-oprichter Jack Ma woont al maanden in Tokio

Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, woont al maanden in Tokio. De Chinese miljardair was grotendeels van de radar verdwenen nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering.

Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.