Minister De Jonge volgende week aan tafel bij formatiegesprekken

Nieuws
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schuift volgende week maandag aan bij de formatiegesprekken. 's Ochtends praat hij met de secondanten van de partijen en informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66).
anp
dinsdag 19 oktober 2021 om 18:02
Afbeelding
beeld anp

De Jonge zal met de onderhandelaars praten over de coronabestrijding, melden ingewijden. Het gaat dan om de aanpak op de kortere termijn, maar mogelijk ook op de langere.

Later in de middag komen de partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie er weer bij. Dan is De Jonge niet meer aanwezig. Dit is in lijn met de huidige werkwijze in de formatie, waarin een grotere rol is weggelegd voor secondanten Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Heerma (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie).

Verdieping en uitwerking

De formatie gaat nu naar een fase van "verdieping en uitwerking", zei Koolmees afgelopen maandag op een persconferentie. De afgelopen weken zijn "alle belangrijke onderwerpen" minstens een keer aan bod gekomen. Vanaf deze week worden enkele daarvan verder uitgewerkt in deelgroepen en niet tijdens de formele gesprekken zoals die afgelopen weken werden gehouden.

Verder staan er ook weer langere onderhandelingssessies op de agenda. Volgende week praten de onderhandelaars op drie achtereenvolgende dagen met elkaar op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. De week erna wordt twee dagen gesproken op het Groningse provinciehuis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Solidariteitsmars voor in Staphorst belaagde KOZP-activisten

In Den Haag hebben zaterdag meer dan 85 organisaties een solidariteitsdemonstratie gehouden voor de activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) die vorige week in Staphorst door relschoppers werden belaagd.

Afbeelding

Acht mensen gearresteerd wegens diefstal werk Banksy in Kiev

Acht mensen zijn gearresteerd wegens hun poging een muurschildering van Banksy in een voorstad van Kiev te stelen. De Oekraïense autoriteiten lieten weten dat het kunstwerk van de Britse graffitiartiest nog in goede staat verkeert. De verdachten zijn tussen de 27 en 60 jaar.

Afbeelding

WSJ: Apple maakt plannen om productie uit China te verplaatsen

Techconcern Apple wil zijn toeleveringsketen beter spreiden. De maker van onder meer de populaire iPhones gaat in China, waar de meeste van zijn producten worden gemaakt, gebukt onder strenge coronamaatregelen en protesten die de productie in de weg zitten.

Afbeelding

Lange Frans teruggekeerd op YouTube

Lange Frans is teruggekeerd op YouTube, heeft de rapper zaterdag via Twitter bekendgemaakt. Zijn YouTube-account werd in oktober 2020 en januari 2021 door YouTube verwijderd.

Afbeelding

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Rusland ‘zal niet akkoord gaan’ met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden Russische staatsnieuwsagentschappen, die een verklaring van het Kremlin citeerden.

Afbeelding

EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.