17 missionarissen van Amerikaanse organisatie ontvoerd in Haïti

Nieuws
Een gewapende bende heeft zaterdag een groep missionarissen uit de Verenigde Staten en hun familieleden ontvoerd in Haïti, meldde zondag Christian Aid Ministries, de organisatie waartoe de zendelingen behoren. Het gaat om zeventien mensen: zeven vrouwen, vijf mannen en vijf kinderen. Een van hen heeft de Canadese nationaliteit, de overige zestien zijn Amerikaanse staatsburgers.
anp
zondag 17 oktober 2021 om 09:34 aangepast 23:15
Afbeelding
beeld anp
anp

De missionarissen werden ontvoerd toen ze na een bezoek aan een weeshuis in de hoofdstad Port-au-Prince met de bus naar het vliegveld onderweg waren om een deel van de groep af te zetten. Wat er precies met de groep is gebeurd is onbekend, behalve dat de ontvoerden worden vastgehouden door een bende genaamd 400 Mawozo.

Bendegeweld is bezig aan een opmars in Port-au-Prince, onder meer door middel van ontvoeringen. Volgens sommige schattingen bezitten bendes momenteel ongeveer de helft van de stad. Sinds de moord op president Jovenel Moïse in juli en een aardbeving in augustus, waarbij meer dan 2000 mensen om het leven kwamen, is het geweld alleen maar toegenomen. Maandag werd nog een schoolbus beschoten, waarbij vijf gewonden vielen. Verderop in de stad werd een bus gekaapt.

Mensenrechtenorganisaties hebben opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van de zendelingen. "We roepen op tot de bevrijding van de ontvoerde personen, of het nu Amerikaanse burgers of om andere nationaliteiten gaat", zei bijvoorbeeld Gedeon Jean van het Center for Analysis and Research in Human Rights, gevestigd in Port-au-Prince. Hij noemde de huidige situatie "schadelijk voor de menselijke waardigheid".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

Afbeelding

13-jarig meisje verdronken in recreatieplas Alblasserdam

In een recreatieplas in het Zuid-Hollandse Alblasserdam is zaterdagmiddag een 13-jarig meisje verdronken, zo meldt de veiligheidsregio. Het meisje raakte rond 14.45 uur vermist nadat ze had gespeeld in of vlakbij het water.

Afbeelding

Zelensky bevestigt tegenoffensief tegen Russische troepen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag bevestigd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

Afbeelding

Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbe..

Afbeelding

Zwempauzes en genoeg water bieden personeel strandtent verkoeling

Veel mensen zoeken met de hoge temperaturen verkoeling aan zee, waar strandpaviljoens goede zaken doen. Eigenaren van strandtenten zorgen op verschillende manieren dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.

Afbeelding

Den Haag: parkeerplekken stranden Scheveningen en Kijkduin vol

De gemeente Den Haag roept strandgangers zaterdagmiddag op niet meer met de auto naar Scheveningen en Kijkduin te komen. De parkeerplekken bij de stranden zijn vol.