Boeren voor rechter voor geweld en vernielen deur provinciehuis

Nieuws
Twee jaar na het boerenprotest in Groningen, waarbij onder meer de deur van het provinciehuis werd vernield met een trekker, staan donderdag bij de rechtbank boeren terecht voor opruiing en openlijk geweld.
anp
donderdag 7 oktober 2021 om 04:22
Afbeelding
beeld anp

Op maandag 14 oktober 2019 drongen boze boeren het provinciehuis in Groningen binnen om een gesprek met het provinciebestuur af te dwingen over het stikstofbeleid. Met een tractor werd de deur van het provinciehuis geramd. Ook sneuvelde een glas-in-loodraam en werd het pand besmeurd met eieren. De schade bedroeg meer dan 10.000 euro.

De politie hield een dag later enkele verdachten aan die zich donderdag bij de rechtbank in Groningen moeten verantwoorden. Een 41-jarige man uit Noordbroek wordt verdacht van het vernielen van de deur. Een 32-jarige man uit Tynaarlo zou op de Vismarkt met een trekker tegen bouwhekken hebben gereden. Daarnaast zou hij in een opgeheven laadbak van een trekker hebben gestaan en vanaf daar via een megafoon de menigte hebben opgeruid.

Ook een 50-jarige man uit Groningen zou zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing. Een 30-jarige man uit Noordhorn zou op de Grote Markt met een trekker tegen een politiepaard zijn gereden. Een vijfde verdachte rond het boerenprotest is een 56-jarige man uit Noordhorn. Hij zou op 4 november 2019 agenten op zijn boerderij hebben gehinderd toen de politie op zijn erf onderzoek kwam doen naar zijn trekkers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.