Woonprobleem studenten Groningen en Enschede nog niet opgelost

Nieuws
In Groningen hebben nog steeds zo’n 400 studenten geen permanente woonplek. De gemeente biedt noodopvang aan zo’n 200 internationale studenten en de actiegroep Shelter Our Students (S.O.S.) schat het aantal studenten dat via door de groep geregelde tijdelijke opvang is ondergebracht op een krappe 200. In Enschede gaat het volgens de gemeente om zo’n 200 studenten.
anp
dinsdag 5 oktober 2021 om 16:55
Afbeelding
beeld anp
anp

In september bleken de aantallen woningzoekende studenten in de twee steden veel hoger dan gewoonlijk. In Groningen bezette S.O.S. het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit uit onvrede over de huisvestingssituatie.

De gemeente Groningen beslist deze week of de noodopvang verlengd wordt. Een deel, zo’n 70 studenten, wordt nu nog opgevangen op een slaapzaal. ‘We praten met een woningcoöperatie om te kijken of we voor een deel van deze mensen een ander tijdelijk onderkomen kunnen vinden’, aldus een woordvoerster. Verder probeert een speciaal belteam in contact te komen met de studenten die door S.O.S. worden opgevangen, bijvoorbeeld bij Groningers die een kamer over hebben. Zij kunnen dan weer doorstromen naar de slaapzaal.

Hostels

Er zijn volgens S.O.S. ook nog studenten van wie niet duidelijk is waar die zijn. ‘We weten dat er ook nog steeds studenten in hostels verblijven. Maar hoe veel en wie dat zijn, daar hebben we niet goed zicht op’, aldus Marinus Jongman van de actiegroep. Volgens hem is volstrekt onduidelijk wanneer het probleem zal zijn opgelost. ‘Normaal hebben de meeste studenten eind oktober wel een onderkomen gevonden. Maar rond deze tijd in 2019 verbleven er nog maar 25 mensen op de slaapzaal die de gemeente aanbiedt. Het zou dit jaar best nog eens maanden langer kunnen duren.’

De gemeente Enschede heeft tot dusver voor dertig mensen noodopvang gevonden, legt beleidsadviseur van de gemeente Anne Graef uit . ‘Binnen enkele weken’ zullen er bovendien containerwoningen af zijn op de campus van de Universiteit Twente. Die bieden plek aan ongeveer 200 studenten, waardoor aan ‘de meeste vraag’ tegen die tijd wel kan worden voldaan. Waar de studenten tot die tijd verblijven is niet helemaal duidelijk. ‘We vermoeden dat ze slapen bij bijvoorbeeld bekenden. We zien in ieder geval niemand op straat.’

Kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences komt woensdag met een schatting van het landelijke tekort aan studentenwoningen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oproep aan koning: gratie voor ex-vrouw Curaçaose oud-premier

De Curaçaose oud-politicus Anthony Godett heeft zaterdag koning Willem-Alexander opgeroepen gratie te verlenen aan de voormalige echtgenote van oud-premier Gerrit Schotte, Cicely van der Dijs, die momenteel vastzit.

Afbeelding

Moskou: 14 doden door Oekraïense aanval op ziekenhuis

Het Russische ministerie van Defensie heeft het Oekraïense leger beschuldigd van een raketaanval op een hospitaal in de regio Loehansk. Daardoor zouden veertien doden zijn gevallen en 24 gewonden.

Afbeelding

Ex-generaal Pavel wint presidentsverkiezing in Tsjechië

De gepensioneerde generaal Petr Pavel heeft zaterdag de Tsjechische presidentsverkiezing gewonnen van oud-premier Andrej Babis. Met 99 procent van de stemmen geteld, krijgt Pavel 58 procent, tegenover 42 procent voor Babis.

Afbeelding

Politie: honderden arrestaties bij klimaatactie in Den Haag

Bij de klimaatdemonstratie van actiegroep Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag zijn honderden mensen gearresteerd, meldt de politie. Een exact aantal kon de politie nog niet geven. De A12 is inmiddels weer leeg, maar nog niet vrijgegeven.

Afbeelding

A12 in Den Haag weer leeg na klimaatactie, nog actievoerders in palen

De A12 in Den Haag is weer leeg, nadat deze een groot deel van de middag werd geblokkeerd door demonstranten van actiegroep Extinction Rebellion. Alleen een groepje actievoerders dat in palen langs de weg is geklommen, is nog over.

Afbeelding

Britse luchtvaartmaatschappij Flybe annuleert al zijn vluchten

De noodlijdende Britse luchtvaartmaatschappij Flybe heeft zaterdag al zijn vluchten geannuleerd en 276 werknemers op straat gezet. 'Flybe heeft zijn activiteiten gestaakt en alle vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk die door Flybe worden uitgevoerd zijn geannuleerd en z..