Woonprobleem studenten Groningen en Enschede nog niet opgelost

Nieuws
In Groningen hebben nog steeds zo’n 400 studenten geen permanente woonplek. De gemeente biedt noodopvang aan zo’n 200 internationale studenten en de actiegroep Shelter Our Students (S.O.S.) schat het aantal studenten dat via door de groep geregelde tijdelijke opvang is ondergebracht op een krappe 200. In Enschede gaat het volgens de gemeente om zo’n 200 studenten.
anp
dinsdag 5 oktober 2021 om 16:55
Afbeelding
beeld anp
anp

In september bleken de aantallen woningzoekende studenten in de twee steden veel hoger dan gewoonlijk. In Groningen bezette S.O.S. het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit uit onvrede over de huisvestingssituatie.

De gemeente Groningen beslist deze week of de noodopvang verlengd wordt. Een deel, zo’n 70 studenten, wordt nu nog opgevangen op een slaapzaal. ‘We praten met een woningcoöperatie om te kijken of we voor een deel van deze mensen een ander tijdelijk onderkomen kunnen vinden’, aldus een woordvoerster. Verder probeert een speciaal belteam in contact te komen met de studenten die door S.O.S. worden opgevangen, bijvoorbeeld bij Groningers die een kamer over hebben. Zij kunnen dan weer doorstromen naar de slaapzaal.

Hostels

Er zijn volgens S.O.S. ook nog studenten van wie niet duidelijk is waar die zijn. ‘We weten dat er ook nog steeds studenten in hostels verblijven. Maar hoe veel en wie dat zijn, daar hebben we niet goed zicht op’, aldus Marinus Jongman van de actiegroep. Volgens hem is volstrekt onduidelijk wanneer het probleem zal zijn opgelost. ‘Normaal hebben de meeste studenten eind oktober wel een onderkomen gevonden. Maar rond deze tijd in 2019 verbleven er nog maar 25 mensen op de slaapzaal die de gemeente aanbiedt. Het zou dit jaar best nog eens maanden langer kunnen duren.’

De gemeente Enschede heeft tot dusver voor dertig mensen noodopvang gevonden, legt beleidsadviseur van de gemeente Anne Graef uit . ‘Binnen enkele weken’ zullen er bovendien containerwoningen af zijn op de campus van de Universiteit Twente. Die bieden plek aan ongeveer 200 studenten, waardoor aan ‘de meeste vraag’ tegen die tijd wel kan worden voldaan. Waar de studenten tot die tijd verblijven is niet helemaal duidelijk. ‘We vermoeden dat ze slapen bij bijvoorbeeld bekenden. We zien in ieder geval niemand op straat.’

Kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences komt woensdag met een schatting van het landelijke tekort aan studentenwoningen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Afbeelding

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen.

Afbeelding

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

Afbeelding

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde.

Afbeelding

Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

Afbeelding

Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf ve..