Broekers-Knol betreurt uitspraken over Afghaanse vluchtelingen

Nieuws
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol komt terug van uitspraken die ze zaterdag in een interview deed over Afghaanse vluchtelingen.
anp
zondag 3 oktober 2021 om 17:38
Afbeelding
beeld anp

De bewindsvrouw rekende voor dat er mogelijk 100.000 Afghanen naar Nederland willen komen, omdat die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt en onder de Taliban gevaar lopen. Zulke aantallen zou Nederland niet aankunnen, concludeerde ze. Ook had ze het over het gevaar van een 'braindrain', waarbij intelligentie en kennis een land verlaat. Broekers-Knol zegt deze uitspraken nu te betreuren.

De braindrain uit Afghanistan, daar maakt ze zich zorgen om, herhaalt ze, maar "ik had dat niet moeten noemen in de context van dit deel van het interview, dat vooral ging over mensen die nu Afghanistan proberen te verlaten".

Rekensom

De rekensom die Broekers-Knol maakte was op basis van de grofweg 23.000 mails die zijn binnengekomen met hulpverzoeken. Die mails worden nu nog uitgezocht. Een deel ervan is waarschijnlijk dubbel, maar sommige mails gaan ook over meerdere mensen. Als elke mail over een apart geval gaat, en die persoon vier of vijf familieleden wil meebrengen kom je uit op 100.000. De bewindsvrouw noemt die rekensom nu "hypothetisch".

"Maar hiermee heb ik niet vooruit willen lopen op hoe het kabinet omgaat met de hulpvragen die zijn binnengekomen. Ik had dit hypothetische aantal van 100.000 niet moeten noemen."

Felle kritiek

"Het was mijn bedoeling de dilemma's te schetsen die verbonden zijn aan de vraagstukken rondom bescherming van mensen in nood en de mogelijkheden voor Nederland om daaraan bij te dragen. Mijn opmerkingen over de braindrain en de opvangcapaciteit waren in die algemene zin bedoeld. Ik had dat zorgvuldiger moeten verwoorden en betreur dat ik dat niet heb gedaan."

Broekers-Knol kreeg vanuit de oppositie en de coalitie felle kritiek op haar uitspraken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

Afbeelding

ILT start dit weekend met handhaven op misbruik slots Schiphol

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van vluchten op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.

Afbeelding

Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs.

Afbeelding

Winst Brabantia stijgt door minder flexwerkers

Brabantia, fabrikant van onder meer prullenbakken en broodtrommels, heeft vorig jaar meer winst gemaakt dan in 2022. Consumenten kochten volgens topman Tijn van Elderen net zoveel producten als het jaar daarvoor, ondanks dat het bedrijf uit het Noord-Brabantse Valkenswaard zijn..

Afbeelding

Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto's hebben geïnstalleerd.