Panama bang voor nieuwe onthullingen over financiële praktijken

Nieuws
Panama is bang voor nieuwe, in aantocht zijnde onthullingen over geheime financiële praktijken in belastingparadijzen. Die zouden de reputatie van het land, die eerder al flink werd geschaad door de affaire rond de zogeheten Panama Papers, ernstig kunnen raken.
anp
zondag 3 oktober 2021 om 15:42
Afbeelding
beeld anp
anp

Het collectief van onderzoeksjournalisten ICIJ liet via Twitter weten later op zondag met zijn ‘meest uitgebreide onthulling van financiële geheimhouding ooit’ te komen. Deze Pandora Papers zouden bijna 12 miljoen gelekte documenten omvatten uit alle uithoeken van de wereld. Het onderzoek naar deze nieuwe onthullingen is gedaan door meer dan 600 journalisten in 117 landen. Mogelijk zitten er ook weer nieuwe onthullingen over Panama bij.

‘De schade kan onoverkomelijk zijn’, waarschuwt de Panamese regering in een brief aan het ICIJ die is vrijgegeven door lokale media. Daarin betoogt de overheid ook dat Panama de afgelopen jaren al veel financiële hervormingen heeft doorgevoerd. Daardoor zou het Centraal-Amerikaanse land tegenwoordig in het geheel niet meer lijken op het Panama van een aantal jaar geleden, al staat Panama nog steeds op de lijst van belastingparadijzen volgens de Europese Unie.

De Panama Papers, waarbij de administratie van een juridisch dienstverlener uit Panama op straat te kwam liggen, zorgden in 2016 voor wereldwijde opschudding. In de documenten kwamen de namen voor van talloze bedrijven, ook in Nederland, die via brievenbusfirma’s belastingontduiking leken te faciliteren. Ook doken namen op van veel prominente personen die hun geld op schimmige manieren hadden weggezet. De premier van IJsland zag zich zelfs genoodzaakt op te stappen, toen bleek dat hij miljoenen aan familiekapitaal bij een offshorebedrijf had ondergebracht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad

Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden dan rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, meldt Amnesty International vrijdag.

Afbeelding

Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert.

Afbeelding

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Afbeelding

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen.

Afbeelding

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

Afbeelding

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde.