Rotterdam roept noodtoestand uit voor het klimaat

Nieuws
Het Rotterdamse stadsbestuur vindt dat er meer actie ondernomen moet worden om de klimaatcrisis aan te pakken en roept daarom de noodtoestand uit voor het klimaat. De stad neemt zelf meer maatregelen maar wil daarnaast ook dat het nieuwe kabinet vaart zet met het behalen van de klimaatdoelen.
anp
dinsdag 28 september 2021 om 15:19
Afbeelding
beeld anp

Omdat Rotterdam in een rivierdelta ligt en dus extra kwetsbaar is voor klimaatverandering is een actieve klimaataanpak snel nodig, aldus het stadsbestuur. Volgens Duurzaamheidswethouder Arno Bonte is de stad zelf momenteel nog verantwoordelijk voor 20 procent van de landelijke CO2-uitstoot. ‘Daarom voelen we een morele verantwoordelijkheid om voorop te lopen in het aanpakken van de klimaatcrisis.’

Om uitstoot van broeikasgassen te verminderen is drie jaar geleden het Rotterdams Klimaatakkoord gesloten, een samenwerking tussen de gemeente en ruim honderd bedrijven. De bedoeling was om de uitstoot in 2030 met 49 procent omlaag gebracht te hebben, maar het stadsbestuur wil nu extra gas geven door te gaan voor 55 procent in 2030, naar de richtlijn van de Europese Commissie. Dit moet onder meer bereikt worden door het tempo van de bouw van windmolenparken op te voeren en het leggen van 2 miljoen zonnepanelen op Rotterdamse daken.

Investeringsfonds

Ook heeft Rotterdam een investeringsfonds van 130 miljoen euro opgericht om bedrijven, verenigingen en inwoners te helpen om groene investeringen te doen en krijgt de stad 58,5 miljoen euro van de Europese Commissie om de haven te vergroenen.

Onder andere Amsterdam, Utrecht en Haarlem gingen Rotterdam voor in het uitroepen van de noodtoestand voor het klimaat, evenals Parijs, Londen en New York.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT start dit weekend met handhaven op misbruik slots Schiphol

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van vluchten op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.

Afbeelding

Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs.

Afbeelding

Winst Brabantia stijgt door minder flexwerkers

Brabantia, fabrikant van onder meer prullenbakken en broodtrommels, heeft vorig jaar meer winst gemaakt dan in 2022. Consumenten kochten volgens topman Tijn van Elderen net zoveel producten als het jaar daarvoor, ondanks dat het bedrijf uit het Noord-Brabantse Valkenswaard zijn..

Afbeelding

Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto's hebben geïnstalleerd.

Afbeelding

Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici.