Amsterdamse bioscoop Tuschinski viert 100-jarig bestaan

Nieuws
Het Amsterdamse filmtheater Tuschinski bestaat op 28 oktober 100 jaar en dat wordt gevierd met diverse activiteiten. Zo zijn er de komende maand zowel oude als moderne klassiekers te zien, zoals de bekendste, gerestaureerde Charlie Chaplin-films, La vita è bella, Pulp Fiction, Soldaat van Oranje en Turks Fruit.
anp
dinsdag 28 september 2021 om 11:01
Afbeelding
beeld anp
anp

In een audiotour gaan mensen terug in de tijd met oud-portier Fritz, die in 1921 op het bordes stond van de bioscoop. Verder krijgt de film Schindler's List een muzikale inleiding door Maestro Jules, spreekt filmmaker Martin Koolhoven bij een speciale vertoning van de thriller Fight Club en vertelt acteur Thom Hoffman over zijn liefde voor Charlie Chaplin. Ook verschijnt er een jubileumboek van freelance filmjournalist Robbert Blokland (onder meer ANP) en begint de theatertour van René Mioch in Tuschinski.

Oprichter Abraham Tuschinski begon het theater een eeuw geleden als 'lustoord, een oase van luxe en genot toegankelijk voor iedereen', aldus Pathé, die de bioscoop inmiddels 25 jaar in beheer heeft. Het gebouw in het centrum van de hoofdstad geldt als architectonisch hoogstandje, met zijn unieke combinatie van Amsterdamse School, jugendstil en art deco. De afgelopen jaren zijn alle zalen zoveel mogelijk teruggebracht in de originele stijl, waarbij onder meer de wandschilderingen van Pieter den Besten, die tijdens een brand in de Tweede Wereldoorlog verloren gingen, zijn gereconstrueerd.

Toegankelijk voor iedereen

Eerder dit jaar werd Tuschinski nog uitgeroepen door het gezaghebbende Britse Time Out Magazine tot de allermooiste bioscoop ter wereld. Geregeld zijn er grote premières, waarbij ook bekende internationale acteurs zoals Tom Cruise en Cameron Diaz over de rode loper liepen.

"De architectuur en interieur van dit bijzondere monumentale pand is in de afgelopen eeuw perfect in stand gebleven", zegt Jacques Hoendervangers, algemeen directeur bij Pathé. "Als bezoeker stap je echt de jaren '20 binnen, maar met de techniek en comfort van nu." De bioscoopketen wil deze maand dan ook vieren dat de grandeur van Tuschinski, volgens het gedachtengoed van Abraham Tuschinski, nog steeds toegankelijk is voor iedereen. "En dat blijven we ook de komende 100 jaar in stand houden voor al onze bezoekers."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Afbeelding

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen.

Afbeelding

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

Afbeelding

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde.

Afbeelding

Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

Afbeelding

Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf ve..