Berlijn krijgt waarschijnlijk weer vrouwelijke burgemeester

Nieuws
De sociaaldemocraten (SDP) hebben de regionale verkiezingen in Berlijn gewonnen. Dat betekent dat ze hun topkandidaat Franziska Giffey naar voren kunnen schuiven als burgemeester. De Duitse hoofdstad krijgt dan waarschijnlijk zijn eerste vrouwelijke burgemeester in jaren.
anp
maandag 27 september 2021 om 09:21
Afbeelding
beeld anp

Berlijn werd een keer eerder door een vrouw geleid. Louise Schroeder was van 1947 tot 1948 waarnemend burgemeester namens de sociaaldemocraten. De 43-jarige Giffey was van 2018 tot dit voorjaar de landelijke minister van Familiezaken. Ze trad in mei af na een schandaal rond plagiaat in haar proefschrift, dat een maand later werd ingetrokken door de Vrije Universiteit Berlijn. Ze leidde eerder het Berlijnse district Neukölln.

De Berlijnse politiek moet nog wel instemmen met de nieuwe burgemeester. Giffey wordt vermoedelijk wel de opvolger van partijgenoot Michael Müller, die zich niet opnieuw verkiesbaar stelde. Hun partij wist bij de verkiezingen van zondag 21,4 procent van de kiezers achter zich te krijgen. De Groenen staat met 18,9 procent op twee, gevolgd door de CDU met 18,1 procent van de stemmen.

Berlijn wordt momenteel geregeerd door een coalitie onder leiding van de SPD, samen met Die Linke en De Groenen. Deze samenwerking kan worden voortgezet, omdat ze samen een meerderheid van de stemmen hebben. Die Linke heeft 14 procent van de stemmen gekregen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.