VeiligheidNL: zorgkosten valongelukken ouderen gaan verdubbelen

Nieuws
De zorgkosten door valongevallen bij ouderen zullen naar verwachting binnen tien jaar verdubbelen naar 2,4 miljard euro per jaar, heeft VeiligheidNL becijferd. Het kenniscentrum voor letselpreventie gaat er bij die berekening vanuit dat het huidige beleid ongewijzigd blijft. De medische kosten als gevolg van een valongeval kwamen vorig jaar al boven de 1 miljard euro uit.
anp
maandag 27 september 2021 om 08:49
Afbeelding
beeld anp

‘De druk op de zorg is nu al groot en wordt alleen maar groter als we valpreventie niet structureel aanpakken. Vallen is nu al de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen’, stelt VeiligheidNL. De organisatie wijst erop dat elke dag ruim 280 65-plussers door een val op de spoedeisende hulp belanden. ‘Dit is slechts 10 procent van het totaal aantal valongevallen van ouderen.’

Van de 85-plussers komt volgens het kenniscentrum een op de twee in een verpleeghuis terecht na een val. Bij deze groep is het percentage ernstig letsel, verlies van kwaliteit van leven en medische kosten het grootst. Het risico op een val neemt toe met de leeftijd door minder bewegen, verhoogde kans op ziekten en toenemend medicatiegebruik.

Volgens VeiligheidNL is de aanpak van valpreventie momenteel te ad hoc, kleinschalig en op projectbasis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.