Duits parlement krijgt recordaantal zetels

Nieuws
In het Duitse parlement mag de komende jaren naar verwachting een recordaantal parlementariërs plaatsnemen. De kiesraad voorspelt na bekendmaking van de voorlopige verkiezingsuitslag dat de Bondsdag straks 735 zetels heeft. Dat zijn er nu nog 709 en dat is ook al een record.
anp
maandag 27 september 2021 om 08:40
Afbeelding
beeld anp

Dat het aantal zetels in de Bondsdag steeds verandert, heeft te maken met het Duitse kiesstelsel. Duitsers stemmen bij de parlementsverkiezingen twee keer: op een kandidaat in hun kiesdistrict (de ‘Erststimme’) en op een landelijke partij. Die tweede stem, de ‘Zweitstimme’, bepaalt de zetelverhouding tussen partijen in de Bondsdag en daarmee ook de machtsverhoudingen in de Duitse politiek.

Het parlement telt in principe 598 zetels, maar het kan voorkomen dat een partij via de tweede stem niet genoeg zetels krijgt voor alle kandidaten die rechtstreeks zijn verkozen. Dat moet dan worden rechtgetrokken. Dat kan weer tot gevolg hebben dat ook andere partijen recht hebben op meer zetels omdat de zetelverhouding die via de Zweitstimme is vastgesteld wel moet kloppen.

Te veel zetels

Dat systeem wijkt af van buurland Nederland, waar de Tweede Kamer altijd 150 zetels telt. Niet alle Duitse kiezers zijn enthousiast over het almaar groeiende aantal parlementariërs in hun land. Zo’n 71 procent van de Duitsers vindt dat het parlement te veel zetels telt, kwam afgelopen weekend naar voren uit een peiling van YouGov. Slechts 3 procent van de respondenten ziet een nog grotere Bondsdag wel zitten.

Politieke partijen komen in Duitsland in principe alleen in de Bondsdag als ze minstens 5 procent van de stemmen krijgen. Die kiesdrempel moet voorkomen dat het parlement versplintert doordat veel kleine partijen worden gekozen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor partijen die de 5 procent niet halen, maar via de ‘Erststimme’ minstens drie zetels bemachtigen. Dat lijkt deze keer te gaan gelden voor de partij Die Linke.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen.

Afbeelding

Ruim 3,8 miljoen mensen zien Oranje winnen van Qatar

Het derde en laatste groepsduel van het Nederlands elftal op het WK voetbal is dinsdagmiddag door ruim 3,8 miljoen mensen bekeken. Dat is een stuk minder dan de eerste twee wedstrijden die rond de 4,3 miljoen kijkers trokken, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Afbeelding

FT: Alibaba-oprichter Jack Ma woont al maanden in Tokio

Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, woont al maanden in Tokio. De Chinese miljardair was grotendeels van de radar verdwenen nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering.

Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.