Grondstofbedrijven op Chinese beurs onder druk door stroomtekort

Nieuws
Op de Chinese aandelenbeurzen hadden met name grondstofbedrijven het zwaar nu veel provincies in het land worstelen met de levering van stroom aan fabrieken en ook huishoudens. Volgens kenners zijn de stroomtekorten de volgende grote crisis die China raakt na de economische schok die de financieel geplaagde vastgoedontwikkelaar Evergrande veroorzaakte. Inner Mongolia BaoTou Steel Union en China Northern Rare Earth Group High-Tech behoorden tot de grootste dalers van de index met verliezen tegen de 10 procent. De index in Shanghai noteerde 0,8 procent lager.
anp
maandag 27 september 2021 om 08:28
Afbeelding
beeld anp

Verder stonden likeurmakers in China bij de winnaars. Dit na toezeggingen door de voorzitter van likeurproducent Kweichow Moutai over hervormingen op de lange termijn die voor meer winst zullen zorgen. Moutai klom daarop bijna 9 procent. Branchegenoot Luzhou Laojiao ging 10 procent vooruit en ook andere alcoholproducenten stonden bij de winnaars.

In de Hang Seng-index in Hongkong, die tussentijds 0,4 procent hoger stond, hadden met name bedrijven gelieerd aan cryptomunten het zwaar. Dat gebeurde nadat China onder meer bekendmaakte transacties in digitale munten te verbieden. Huobi Technology, dat ongeveer zeven jaar geleden als een van ‘s werelds grootste bitcoin-beurzen begon, zakte 20 procent.

Evergrande

Het aandeel Evergrande, dat nog altijd kampt met enorme schulden en betalingsdeadlines, won op zijn beurt bijna 3 procent. Volgens kenners zou Evergrande met de verkoop van zijn winstgevende levensverzekeringsbedrijf in korte tijd zeker 600 miljoen dollar kunnen ophalen.

Financieel fonds HSBC stond met een winst van 2,1 procent bij de stijgers in Hongkong. Door de vrijlating van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou door Canada gloorde er hoop dat de gespannen relatie tussen China en de Verenigde Staten wat zou kunnen verbeteren.

De Japanse Nikkei-index sloot nagenoeg vlak op 30.254,57 punten. Beleggers in Japan hopen op verdere stimuleringsmaatregelen zodra de nieuwe premier is gekozen. De verkiezingen zijn later deze week.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

WSJ: Apple maakt plannen om productie uit China te verplaatsen

Techconcern Apple wil zijn toeleveringsketen beter spreiden. De maker van onder meer de populaire iPhones gaat in China, waar de meeste van zijn producten worden gemaakt, gebukt onder strenge coronamaatregelen en protesten die de productie in de weg zitten.

Afbeelding

Lange Frans teruggekeerd op YouTube

Lange Frans is teruggekeerd op YouTube, heeft de rapper zaterdag via Twitter bekendgemaakt. Zijn YouTube-account werd in oktober 2020 en januari 2021 door YouTube verwijderd.

Afbeelding

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Rusland ‘zal niet akkoord gaan’ met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden Russische staatsnieuwsagentschappen, die een verklaring van het Kremlin citeerden.

Afbeelding

EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.

Afbeelding

Politie vindt 813 kilo vuurwerk in Westerhaar-Vriezenveensewijk

De politie heeft vrijdag bij een woning in het Twentse dorp Westerhaar-Vriezenveensewijk 813 kilo vuurwerk in beslag genomen. Er is niemand aangehouden, maar de politie laat weten een verdachte in het vizier te hebben.

Afbeelding

NASA: Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

Oekraïne is minstens 1 miljard dollar aan tarwe-inkomsten misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd.