Banken Zuid-Europa het hardst geraakt door klimaatverandering

Nieuws
Banken in Zuid-Europa worden het hardst getroffen als klimaatverandering niet wordt tegengegaan. Klanten van deze instellingen zijn namelijk het meest blootgesteld aan natuurrampen zoals bosbranden, zo kwam naar voren uit een studie van de Europese Centrale Bank (ECB).
anp
woensdag 22 september 2021 om 13:53
Afbeelding
beeld anp

De ECB heeft simulaties uitgevoerd voor meer dan 1600 banken in de eurozone om na te gaan hoe zij zouden omgaan met de gevolgen van de klimaatverandering, zoals natuurrampen en de invoering van beleidsmaatregelen om de de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Uit de berekeningen bleek dat de kans op wanbetaling op bankleningen de komende 30 jaar met 7 procent zou toenemen in een scenario waarbij er helemaal niets wordt gedaan om de klimaatverandering tegen te gaan.

Maar die toename zou voor vier landen ongeveer twee keer zo groot zijn. De ECB noemde de landen niet bij naam, maar uit een grafiek in het rapport blijkt dat Griekenland, Portugal, Spanje en Malta het hoogste percentage bedrijven hebben dat blootgesteld is aan fysieke risico’s als gevolg van klimaatverandering.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..