BIS: groei van groene investeringen kan tot bubbel leiden

Nieuws
De snelle groei van groen investeren kan tot een bubbel leiden die later kan barsten, zegt de Bank voor Internationale Betalingen (BIS). Dat financiële instituut staat ook wel bekend als de centrale bank voor centrale banken. Meer transparantie zou kunnen helpen bij het voorkomen van zo’n bubbel en het plotseling knappen daarvan.
anp
maandag 20 september 2021 om 15:37
Afbeelding
beeld anp
anp

Economen van de bank wijzen in een rapport erop dat een dergelijke bubbel vaker voorkomt bij grote veranderingen in de maatschappij en economie. Zo keken ze onder meer naar de opkomst van de spoorwegen en de dotcom-bubbel. Die periodes worden gekenmerkt door onduidelijkheid en een wil om geld te steken in de nieuwe technologie.

De prijs van investeringen in bedrijven die zich met groene energie bezighouden is momenteel bijvoorbeeld hoog in vergelijking tot de winsten van deze ondernemingen. ‘Er zijn tekenen dat de waarderingen van ESG-aandelen opgerekt zouden kunnen zijn’, volgens het rapport. ESG is de Engelse term voor bedrijven die zich bezig houden met duurzaamheid, sociale gelijkheid en transparantie.

Onduidelijkheid

Belangrijk punt is dat er veel onduidelijkheid is over wat er geldt als een groene of duurzame investering. Door de grote vraag naar deze investeringen vloeit er ook veel geld naar bedrijven die helemaal niet groen zijn. Persbureau Bloomberg schatte de wereldwijde markt voor groene investeringen vorig jaar in op ruim 35 biljoen dollar, omgerekend zo’n 30.000 miljard euro. Dat is ongeveer een derde van alle investeringen wereldwijd.

Ook andere organisaties hebben al aangegeven dat er duidelijker moet worden wat groene investeringen zijn, zoals bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank (DNB). Er zijn plannen voor duidelijke regels op Europees niveau voor investeringen in groene en duurzame bedrijven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Blade runner' Oscar Pistorius komt mogelijk vervroegd vrij

De Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius krijgt mogelijk vrijdag al te horen of hij vervroegd vrijkomt. 'Blade runner' zoals de bijnaam van de gehandicapte sporter luidt, werd in 2017 veroordeeld voor het doodschieten van zijn vriendin.

Afbeelding

Nieuwe autoriteit geeft eerste adviezen natuurplannen provincies

De Ecologische Autoriteit (EA) presenteert vrijdag de eerste vier adviezen over de plannen van provincies voor beschermde natuur. De organisatie is ingesteld door het kabinet, met het doel om onafhankelijk de plannen te beoordelen die provincies hebben met hun natuurgebieden.

Afbeelding

Miljoenenmetro naar strand Hoek van Holland gaat vrijdag rijden

Reizigers kunnen vanaf vrijdagmorgen 09.00 uur gebruik gaan maken van ook het laatste stukje van metrolijn B, de spoorverbinding tussen Rotterdam en station Hoek van Holland Strand.

Afbeelding

Trump gaat zichzelf dinsdag aangeven zegt advocaat

Volgens een van zijn advocaten zal voormalig president Donald Trump zichzelf dinsdag aangeven voor voorgeleiding in verband met de aanklacht tegen hem in een rechtbank in Manhattan. Dit schrijft The New York Times.

Afbeelding

Republikeinen scharen zich achter Trump na aanklacht

Republikeinse bondgenoten en rivalen van Donald Trump hebben donderdag de aanklacht tegen de voormalige Amerikaanse president aan de kaak gesteld als een politiek gemotiveerde poging om zijn presidentskandidatuur in 2024 te laten ontsporen.

Afbeelding

Gouverneur DeSantis: geen meewerking uitleveringsverzoek Trump

In een reactie op de aanklacht door een grand jury in Manhattan tegen Donald J. Trump, noemt Trumps rivaal en gouverneur van Florida Ron DeSantis de aanklacht 'on-Amerikaans'.