Britse energiebedrijven hebben steun van overheid nodig

Nieuws
Energiebedrijven in Groot-Brittannië hebben steun van de overheid nodig. Vooral kleinere energiebedrijven komen momenteel in de problemen door de dalende gasvoorraden en stijgende prijzen, die zwaar drukken op hun financiële resultaten. De Britse overheid overweegt daarom om gunstige leningen aan te bieden, zodat deze kleine partijen niet omvallen.
anp
maandag 20 september 2021 om 14:41
Afbeelding
beeld anp

Grote energiebedrijven zijn vaak verzekerd tegen de risico’s van stijgende energieprijzen. Kleinere partijen hebben die risico’s daarentegen vaak niet afgedekt. Als zij de stijgende kosten niet doorberekenen, kunnen ze op termijn geen energie meer inkopen.

De overheid wil ook voorkomen dat de stijgende energieprijzen uiteindelijk toch worden doorberekend aan de klanten. Zij zijn momenteel enigszins beschermd door een prijsmaximum, wat dus ook voor druk zorgt op de bedrijven, maar die grens wordt uiteindelijk aangepast. Daardoor kan de energierekening fors gaan stijgen, tot wel 400 pond per huishouden.

Tijdelijk probleem

In Groot-Brittannië worden klanten voor hun energiezekerheid beschermd door regels dat, mocht een partij omvallen, andere energieleveranciers de contracten overnemen. Maar die zitten momenteel juist niet te springen op deze klanten, omdat die door de stijgende gasprijzen geen winst opleveren.

De Britse premier Boris Johnson noemt de hoge energieprijzen een tijdelijk probleem dat wordt veroorzaakt door het terugveren van de internationale economie van de coronacrisis. Johnson verwacht dat hij met overheidshulp aan de energiebedrijven kan zorgen voor zekerheid. Dat is hard nodig volgens een topman van een energieleverancier, omdat de tijd dringt. In de winter stijgt de vraag naar gas hard.

Met name de grote vraag naar energie in onder meer Azië en de dalende voorraden uit Rusland hebben een negatieve impact op de Britse voorraden. Bovendien stegen de Europese gasprijzen afgelopen jaar tot recordhoogte. Naast gasproductie in eigen land, importeert Groot-Brittannië gas via een pijpleiding uit Noorwegen en enkele andere Europese landen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..