Demonstratie tegen subsidie Kroondomein ‘t Loo

Nieuws
De vereniging Republiek gaat zondag op Kroondomein ‘t Loo demonstreren tegen de in hun ogen ‘onterecht ontvangen miljoenensubsidie’ die de koning krijgt voor het onderhoud van het landgoed bij Apeldoorn. De demonstranten komen samen op het terrein voor een picknick.
anp
zondag 19 september 2021 om 03:33
Afbeelding
beeld anp
anp

Sinds 15 september is een deel van het Kroondomein zoals gewoonlijk weer voor enige maanden dicht voor het publiek. Demissionair minister van Landbouw Carola Schouten besloot echter onlangs dat de koning het natuurgebied vanaf volgend jaar alle maanden open moet houden, wil hij recht blijven houden op de subsidie.

Republiek wil dat de minister al dit jaar de nieuwe regels handhaaft. Ook roept de vereniging de koning op om de eerder ontvangen subsidies terug te betalen.

De vereniging zegt honderden aanmeldingen te hebben gekregen voor de demonstratie. Aanwezigen verzamelen zondag bij het domein, waar na een toespraak van voorzitter van Republiek Floris Müller en een vertegenwoordiger van Faunabeheer het terrein betreden wordt.

Volgens de gemeente is het houden van een picknick op het landgoed geen probleem, ‘zolang deelnemers zich aan de regels op het terrein van het Kroondomein houden’. Het domein is volgens de gemeente zelf verantwoordelijk voor toezicht en handhaving. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst wilde niet ingaan op de vraag of er extra handhavers zullen worden ingezet. Ze stelt dat boa’s ‘zoals gebruikelijk’ toezicht houden op naleving regels in het Kroondomein. ‘Kennelijke vergissingen daargelaten kunnen mensen een proces verbaal krijgen als ze ergens zijn waar ze niet mogen komen. We lopen verder niet vooruit op incidenten.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

13-jarig meisje verdronken in recreatieplas Alblasserdam

In een recreatieplas in het Zuid-Hollandse Alblasserdam is zaterdagmiddag een 13-jarig meisje verdronken, zo meldt de veiligheidsregio. Het meisje raakte rond 14.45 uur vermist nadat ze had gespeeld in of vlakbij het water.

Afbeelding

Zelensky bevestigt tegenoffensief tegen Russische troepen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag bevestigd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

Afbeelding

Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbe..

Afbeelding

Zwempauzes en genoeg water bieden personeel strandtent verkoeling

Veel mensen zoeken met de hoge temperaturen verkoeling aan zee, waar strandpaviljoens goede zaken doen. Eigenaren van strandtenten zorgen op verschillende manieren dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.

Afbeelding

Den Haag: parkeerplekken stranden Scheveningen en Kijkduin vol

De gemeente Den Haag roept strandgangers zaterdagmiddag op niet meer met de auto naar Scheveningen en Kijkduin te komen. De parkeerplekken bij de stranden zijn vol.

Afbeelding

Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur.