Demonstratie tegen subsidie Kroondomein ‘t Loo

Nieuws
De vereniging Republiek gaat zondag op Kroondomein ‘t Loo demonstreren tegen de in hun ogen ‘onterecht ontvangen miljoenensubsidie’ die de koning krijgt voor het onderhoud van het landgoed bij Apeldoorn. De demonstranten komen samen op het terrein voor een picknick.
anp
zondag 19 september 2021 om 03:33
Afbeelding
beeld anp
anp

Sinds 15 september is een deel van het Kroondomein zoals gewoonlijk weer voor enige maanden dicht voor het publiek. Demissionair minister van Landbouw Carola Schouten besloot echter onlangs dat de koning het natuurgebied vanaf volgend jaar alle maanden open moet houden, wil hij recht blijven houden op de subsidie.

Republiek wil dat de minister al dit jaar de nieuwe regels handhaaft. Ook roept de vereniging de koning op om de eerder ontvangen subsidies terug te betalen.

De vereniging zegt honderden aanmeldingen te hebben gekregen voor de demonstratie. Aanwezigen verzamelen zondag bij het domein, waar na een toespraak van voorzitter van Republiek Floris Müller en een vertegenwoordiger van Faunabeheer het terrein betreden wordt.

Volgens de gemeente is het houden van een picknick op het landgoed geen probleem, ‘zolang deelnemers zich aan de regels op het terrein van het Kroondomein houden’. Het domein is volgens de gemeente zelf verantwoordelijk voor toezicht en handhaving. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst wilde niet ingaan op de vraag of er extra handhavers zullen worden ingezet. Ze stelt dat boa’s ‘zoals gebruikelijk’ toezicht houden op naleving regels in het Kroondomein. ‘Kennelijke vergissingen daargelaten kunnen mensen een proces verbaal krijgen als ze ergens zijn waar ze niet mogen komen. We lopen verder niet vooruit op incidenten.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Italië en Libië voeren strijd tegen oversteek van migranten op

Italië en Libië zijn het eens geworden over een nog strengere aanpak van de ongewenste oversteek van migranten op de Middellandse Zee. Dat heeft de Italiaanse minister-president Giorgia Meloni zaterdag gezegd tijdens een bezoek aan Tripoli.

Afbeelding

Finland: Rusland mogelijk betrokken bij koranverbranding Zweden

Rusland heeft mogelijk een rol gespeeld bij de koranverbranding bij de Turkse ambassade in Stockholm. Dat zei de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto zaterdag in een interview op de Finse televisie.

Afbeelding

A12 bij Den Haag weer open na demonstratie Extinction Rebellion

De A12 bij Den Haag is volgens de politie even na 17.30 uur weer vrijgegeven voor het verkeer. De snelweg was zaterdag urenlang geblokkeerd door klimaatdemonstranten van actiegroep Extinction Rebellion.

Afbeelding

Oproep aan koning: gratie voor ex-vrouw Curaçaose oud-premier

De Curaçaose oud-politicus Anthony Godett heeft zaterdag koning Willem-Alexander opgeroepen gratie te verlenen aan de voormalige echtgenote van oud-premier Gerrit Schotte, Cicely van der Dijs, die momenteel vastzit.

Afbeelding

Moskou: 14 doden door Oekraïense aanval op ziekenhuis

Het Russische ministerie van Defensie heeft het Oekraïense leger beschuldigd van een raketaanval op een hospitaal in de regio Loehansk. Daardoor zouden veertien doden zijn gevallen en 24 gewonden.

Afbeelding

Ex-generaal Pavel wint presidentsverkiezing in Tsjechië

De gepensioneerde generaal Petr Pavel heeft zaterdag de Tsjechische presidentsverkiezing gewonnen van oud-premier Andrej Babis. Met 99 procent van de stemmen geteld, krijgt Pavel 58 procent, tegenover 42 procent voor Babis.