Kassa: ABN AMRO schiet tekort met compensatie doorlopend krediet

Nieuws
ABN AMRO zou gedupeerde klanten in de kwestie rond doorlopend krediet onvoldoende compenseren waardoor consumenten mogelijk duizenden euro’s mislopen. De compensatieregeling die de bank eerder deze maand overeenkwam is volgens consumentenprogramma Kassa niet in lijn met de afspraken met Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).
anp
vrijdag 10 september 2021 om 20:16
Afbeelding
beeld anp
anp

ABN AMRO maakte eerder bekend, na een akkoord met de Consumentenbond, 250 miljoen euro uit te trekken voor de compensatieregeling. De bank volgde met zijn rentes niet genoeg de marktrente. Het Kifid oordeelde dat klanten dat wel mochten verwachten, tenzij de bank nadrukkelijk anders had vermeld.

Bij een doorlopend krediet wordt een maximum te lenen bedrag beschikbaar gesteld dat de consument kan opnemen wanneer dat nodig is. Dat hoeft niet volledig en er wordt alleen rente betaald over het deel van het krediet dat wordt opgenomen.

Vergoeding

De compensatieregeling van ABN AMRO betreft de periode vanaf 2008 en geldt ook voor klanten van kredietverlener Alfam en klanten met kredieten van creditcardverstrekker ICS. Die klanten beloofde ABN AMRO zelf te benaderen. Voor eind volgend jaar verwacht de bank hen allemaal een vergoeding te hebben betaald.

Dat ABN AMRO 2008 als peildatum neemt en klanten niet voor de volledige looptijd van de lening compenseert is volgens Qollect en Stichting Geldbelangen niet volgens de afspraken met Kifid. Ook zou de bank ten onrechte geen rekening houden met het zogeheten rente-op-rente-effect. ABN AMRO bracht klanten te veel rente in rekening. Dat geld konden klanten destijds niet gebruiken voor het aflossen van de schuld, wat nadelig uitpakte.

ABN AMRO was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. De bank geeft tegen Kassa aan dat het rente-op-rente-effect niet toegepast hoeft te worden, verwijzend naar de uitspraak van Kifid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jaar cel geëist tegen plunderende politieagente in Paramaribo

Het Openbaar Ministerie in Suriname heeft donderdag een jaar celstraf geëist tegen politieagente Edith R., tijdens een speciale zitting voor de plunderaars van 17 februari. Tegen haar partner Guillermo B.

Afbeelding

'Blade runner' Oscar Pistorius komt mogelijk vervroegd vrij

De Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius krijgt mogelijk vrijdag al te horen of hij vervroegd vrijkomt. 'Blade runner' zoals de bijnaam van de gehandicapte sporter luidt, werd in 2017 veroordeeld voor het doodschieten van zijn vriendin.

Afbeelding

Nieuwe autoriteit geeft eerste adviezen natuurplannen provincies

De Ecologische Autoriteit (EA) presenteert vrijdag de eerste vier adviezen over de plannen van provincies voor beschermde natuur. De organisatie is ingesteld door het kabinet, met het doel om onafhankelijk de plannen te beoordelen die provincies hebben met hun natuurgebieden.

Afbeelding

Miljoenenmetro naar strand Hoek van Holland gaat vrijdag rijden

Reizigers kunnen vanaf vrijdagmorgen 09.00 uur gebruik gaan maken van ook het laatste stukje van metrolijn B, de spoorverbinding tussen Rotterdam en station Hoek van Holland Strand.

Afbeelding

Trump gaat zichzelf dinsdag aangeven zegt advocaat

Volgens een van zijn advocaten zal voormalig president Donald Trump zichzelf dinsdag aangeven voor voorgeleiding in verband met de aanklacht tegen hem in een rechtbank in Manhattan. Dit schrijft The New York Times.

Afbeelding

Republikeinen scharen zich achter Trump na aanklacht

Republikeinse bondgenoten en rivalen van Donald Trump hebben donderdag de aanklacht tegen de voormalige Amerikaanse president aan de kaak gesteld als een politiek gemotiveerde poging om zijn presidentskandidatuur in 2024 te laten ontsporen.