Minder zonuren maakten stroom in augustus duurder

Nieuws
De elektriciteitsprijzen zijn in augustus onverwachts verder gestegen. Dat kwam volgens energieleverancier Zonneplan door flink minder zonuren dan anders in de zomermaand en een verder stijgende gasprijs. Vanwege vakanties werd juist een lagere gemiddelde stroomprijs verwacht.
anp
maandag 6 september 2021 om 12:32
Afbeelding
beeld anp
anp

De gemiddelde inkoopprijs voor een kilowattuur elektriciteit steeg in augustus vergeleken met een maand eerder met 2 procent naar 25,52 eurocent. Dat komt bovenop een toename van de stroomprijs de afgelopen maanden, zegt een woordvoerder. ‘Hoewel deze stijging gaat om de inkoopprijs, werkt dit op termijn door in de jaarcontracten van consumenten.’ Een concreet bedrag kon hij niet noemen.

Behalve een lager aantal zonuren van 165 ten opzichte van 195 in een gemiddelde augustusmaand, stond er ook niet veel meer wind dan normaal. Daarom was er meer fossiele energie nodig, wat volgens Zonneplan duurder is. Een lagere vraag naar elektriciteit doordat Nederlanders in augustus vakantie vierden, kon een prijsstijging tegen de verwachtingen in niet voorkomen.

De prijs voor elektriciteit daalt voorlopig nog niet, denkt Zonneplan. Dat komt door het verder stijgen van gasprijzen doordat de voorraden daarvan beperkt zijn. Omdat Nederland nog veel gas nodig heeft voor de stroomvoorziening, hangt de prijs voor elektriciteit nauw samen met de gasprijs. Voor gas werd in augustus volgens de energieleverancier 18 procent meer betaald.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beelden tonen: agenten sloegen en schopten bij fatale arrestatie

Op beelden die vrijdagnacht door de politie van Memphis zijn vrijgegeven is te zien hoe de zwarte Amerikaan Tyre Nichols drie weken geleden door agenten werd geslagen, geschopt en met een wapenstok bewerkt.

Afbeelding

Nederland behoudt hoogste kredietbeoordeling van Moody's

Nederland heeft van kredietbeoordelaar Moody's opnieuw de hoogste rating meegekregen. Ondanks de Europese energiecrisis en de toegenomen inflatie staat de Nederlandse economie er volgens het ratingbureau goed voor.

Afbeelding

Activist Winnips overweegt toch naar demonstratie A12 te gaan

Klimaatactivist Lucas Winnips overweegt toch om zaterdag naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion te gaan, zo meldt hij vrijdagavond aan tafel bij talkshow Op1.

Afbeelding

VN-topman bezorgd over geweldsspiraal Israël, VS bieden hulp aan

VN-topman Antonío Guterres veroordeelt de aanval op mensen bij een synagoge in Oost-Jeruzalem met klem. Ook landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten hebben hun afschuw uitgesproken.

Afbeelding

Goldman Sachs verlaagt beloning topman met 30 procent

Zakenbank Goldman Sachs heeft de beloning voor topman David Solomon met 30 procent verlaagd. Hij ontvangt nu 'slechts' 25 miljoen dollar (23 miljoen euro) voor zijn prestaties in 2022.

Afbeelding

Rutte en Schippers halen uit naar combinatie PvdA-GroenLinks

De VVD-top haalt in aanloop naar de verkiezingen van de Provinciale Staten uit naar de combinatie van PvdA en GroenLinks die straks in de Eerste Kamer één fractie gaat vormen.