Schaakrubriek: Even op de handen gaan zitten en jezelf een aantal vragen stellen

Varia
Toen ik zo‘n vijftig jaar geleden voor het eerst lid werd van een schaakclub was daar een ouder lid dat mij enige instructies gaf, puttend uit zijn rijke ervaring. Eén daarvan was dat je, voordat je ging zetten, een aantal vaste checks moest doen om blunders te voorkomen, bijvoorbeeld: staat een stuk ongedekt dat geslagen kan worden, wat dreigt mijn tegenstander eigenlijk, zie ik een zwak punt enzovoort. En nu heeft vanuit ditzelfde principe niemand minder dan Andrew Soltis een boek geschreven: The Chessmaster Checklist met een soort ondertitel: even op de handen gaan zitten en jezelf een aantal vragen stellen voordat je zet (uitgegeven door Batsford Chess, € 22,70).
Bab Wilders
vrijdag 20 augustus 2021 om 12:00
Afbeelding
beeld unsplash / Damiano Lingauri

Ook het ‘even een zet verder rekenen’ komt aan de orde, maar het gaat dus vooral om de zelftest voordat gezet wordt. Alle mogelijke vragen komen voorbij met voorbeelden van sterke spelers. Al veroorloof ik me de opmerking dat je het natuurlijk niet moet overdrijven, wil je niet in tijdnood komen. Soms zijn er wel veertig zetten mogelijk en die kun je natuurlijk niet allemaal langsgaan. Zoals gebruikelijk in moderne schaakboeken ook honderd oefendiagrammen. Uitstekend bruikbaar ook voor een ieder die schaaklessen geeft.

Een uitbundige voorkant van het augustusnummer van het blad CHESS (www.chess.co.uk), namelijk van een sc..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De laatste schaakrubriek van Bab Wilders: Partir, c’est mourir un peu

Ook bij de schakers groeit een generatie op die geen boek kan lezen, omdat ze dan het mobiel uit de hand zouden moeten doen. En hoewel het e-boek aan het oprukken is, zijn er gelukkig nog altijd uitgevers die, ondanks de papierschaarste, indrukwekkende schaakboeken afleveren.

Afbeelding

Schaakrubriek: Even op de handen gaan zitten en jezelf een aantal vragen stellen

Toen ik zo‘n vijftig jaar geleden voor het eerst lid werd van een schaakclub was daar een ouder lid dat mij enige instructies gaf, puttend uit zijn rijke ervaring.

Afbeelding

Schaakrubriek: De partij die Taimanov beschouwde als dé partij van zijn leven

Andere uitgevers wil ik zeker niet kleineren, maar het is onweerlegbaar dat er geen mooiere schaakboeken zijn dan de standaardwerken van McFarland Publishers.

Afbeelding

Schaakrubriek: Vriendje Stockfish vindt zwart duidelijk beter in partij tussen Karjakin en Shankland

Volgens voormalig wereldkampioen (1921-1927) Capablanca was verhoging van de speelsterkte vooral te bereiken door bestudering van het eindspel. Hij zou zeker genoten hebben van het boek van Chess Informant ‘2020 Endgame Maze’.

Afbeelding

Schaakrubriek: Elkaar nauwlettend in de gaten houden

Op de voorpagina van het julinummer van het blad CHESS blikt de wereldkampioen met een enigszins dreigende blik naar zijn tegenstander, dat neem ik tenminste aan.

Afbeelding

Schaakrubriek: De ‘onsterfelijke’ van Belgische schaakmeester Edgard Colle

Wie 'The Batsford Chess Encyclopedia', toch niet de minste, opslaat en gaat zoeken naar de Belgische schaakmeester Edgard Colle vindt alleen iets over het Colle System. Nada over de man zelf.