Kabinet versoepelt sneller dan OMT adviseert in hoger onderwijs

Nieuws
Het kabinet gaat al eerder versoepelen dan wat het Outbreak Management Team (OMT) adviseert. Dat team van adviseurs noemt 20 september als mogelijke datum om ‘stap voor stap afscheid te nemen van de maatregelen’.
anp
vrijdag 13 augustus 2021 om 19:10
Afbeelding
beeld anp
anp

Maar het kabinet versoepelt al per 30 augustus maatregelen in het hoger onderwijs. Daarom gelden er vanaf die datum wel voorwaarden aan de versoepelingen in het hoger onderwijs, waaronder een maximale groepsgrootte van 75 personen per ruimte. Het belang voor studenten om fysiek onderwijs te volgen is groot, benadrukte de premier.

Het kabinet hoopt op 20 september een aantal versoepelingen door te voeren, bijvoorbeeld in de horeca. Ook wil het, als de situatie het dan toelaat, de 1,5-meterregel loslaten. Op 1 november zouden dan, als alles meezit, de resterende maatregelen er ook af kunnen. 

Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hielden vrijdag op de persconferentie nog wel een flinke slag om de arm. ‘We hopen en verwachten dat het dit najaar zou kunnen zijn, november, maar zeker weten doen we het niet’, zei De Jonge. Rutte noemde 1 november ‘echt nog een datum in de lucht, dat is echt nog onzeker’.

Discotheken en nachtclubs

Discotheken en nachtclubs blijven ook de komende weken dicht. Ze mogen ook na 20 september nog niet weer open. Het is in clubs en disco’s niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Het kabinet hoopt dat die regel vanaf 20 september niet meer hoeft te gelden voor de meeste plekken in de samenleving, maar ook als de afstandsregel vervalt blijven de dancings dicht. De nachtclubs en discotheken krijgen na 1 oktober financiële steun, zei Rutte.

Testen voor reizen

Nederlanders die op reis gaan en daarvoor een coronatest nodig hebben, kunnen deze tot 1 oktober gratis laten doen. Het gratis testen zou oorspronkelijk mogelijk zijn van 1 juli tot 31 augustus, maar dat wordt nu dus met een maand verlengd. Het idee er achter was dat nog niet iedereen deze zomer de kans had gehad om volledig gevaccineerd te zijn, maar een vaccinatie of een negatieve test wel door veel landen als voorwaarde wordt gesteld om binnen te komen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jaar cel geëist tegen plunderende politieagente in Paramaribo

Het Openbaar Ministerie in Suriname heeft donderdag een jaar celstraf geëist tegen politieagente Edith R., tijdens een speciale zitting voor de plunderaars van 17 februari. Tegen haar partner Guillermo B.

Afbeelding

'Blade runner' Oscar Pistorius komt mogelijk vervroegd vrij

De Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius krijgt mogelijk vrijdag al te horen of hij vervroegd vrijkomt. 'Blade runner' zoals de bijnaam van de gehandicapte sporter luidt, werd in 2017 veroordeeld voor het doodschieten van zijn vriendin.

Afbeelding

Nieuwe autoriteit geeft eerste adviezen natuurplannen provincies

De Ecologische Autoriteit (EA) presenteert vrijdag de eerste vier adviezen over de plannen van provincies voor beschermde natuur. De organisatie is ingesteld door het kabinet, met het doel om onafhankelijk de plannen te beoordelen die provincies hebben met hun natuurgebieden.

Afbeelding

Miljoenenmetro naar strand Hoek van Holland gaat vrijdag rijden

Reizigers kunnen vanaf vrijdagmorgen 09.00 uur gebruik gaan maken van ook het laatste stukje van metrolijn B, de spoorverbinding tussen Rotterdam en station Hoek van Holland Strand.

Afbeelding

Trump gaat zichzelf dinsdag aangeven zegt advocaat

Volgens een van zijn advocaten zal voormalig president Donald Trump zichzelf dinsdag aangeven voor voorgeleiding in verband met de aanklacht tegen hem in een rechtbank in Manhattan. Dit schrijft The New York Times.

Afbeelding

Republikeinen scharen zich achter Trump na aanklacht

Republikeinse bondgenoten en rivalen van Donald Trump hebben donderdag de aanklacht tegen de voormalige Amerikaanse president aan de kaak gesteld als een politiek gemotiveerde poging om zijn presidentskandidatuur in 2024 te laten ontsporen.