Schaakrubriek: De partij die Taimanov beschouwde als dé partij van zijn leven

Varia
Andere uitgevers wil ik zeker niet kleineren, maar het is onweerlegbaar dat er geen mooiere schaakboeken zijn dan de standaardwerken van McFarland Publishers. Altijd in prachtband, mooi papier en dan hebben we het nog niet eens over de inhoud gehad, meestal het niveau van een wetenschappelijk proefschrift.
Bab Wilders
vrijdag 13 augustus 2021 om 12:00
Afbeelding
beeld unsplash / Damiano Lingauri

Het afscheidsgeschenk van Catherine Lawn (Eurospan) mag er wezen. Een topprestatie van Andrew Soltis: ‘Smyslov, Bronstein, Geller, Taimanov and Averbakh, Multibiography with 220 games’ (€75).  Een briljant overzicht van de glorieperiode van het Sovjet-schaak, in Appendix A een chronologie van 1921-2017. Het is een wetenschappelijk werk, dus ook een uitgebreid register van noten. Een omvangrijke bibliografie. Indexen van de openingen, van de spelers en een algemene index. De partijen zijn voorzien van uitvoerig commentaar, niet alleen van de varianten maar ook van de biografische gegevens, vele anekdotes. Diagrammen en foto‘s vergroten de leesbaarheid. Naar buiten straalde het team van de Sovjet Unie een grote eenheid uit, maar..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De laatste schaakrubriek van Bab Wilders: Partir, c’est mourir un peu

Ook bij de schakers groeit een generatie op die geen boek kan lezen, omdat ze dan het mobiel uit de hand zouden moeten doen. En hoewel het e-boek aan het oprukken is, zijn er gelukkig nog altijd uitgevers die, ondanks de papierschaarste, indrukwekkende schaakboeken afleveren.

Afbeelding

Schaakrubriek: Even op de handen gaan zitten en jezelf een aantal vragen stellen

Toen ik zo‘n vijftig jaar geleden voor het eerst lid werd van een schaakclub was daar een ouder lid dat mij enige instructies gaf, puttend uit zijn rijke ervaring.

Afbeelding

Schaakrubriek: De partij die Taimanov beschouwde als dé partij van zijn leven

Andere uitgevers wil ik zeker niet kleineren, maar het is onweerlegbaar dat er geen mooiere schaakboeken zijn dan de standaardwerken van McFarland Publishers.

Afbeelding

Schaakrubriek: Vriendje Stockfish vindt zwart duidelijk beter in partij tussen Karjakin en Shankland

Volgens voormalig wereldkampioen (1921-1927) Capablanca was verhoging van de speelsterkte vooral te bereiken door bestudering van het eindspel. Hij zou zeker genoten hebben van het boek van Chess Informant ‘2020 Endgame Maze’.

Afbeelding

Schaakrubriek: Elkaar nauwlettend in de gaten houden

Op de voorpagina van het julinummer van het blad CHESS blikt de wereldkampioen met een enigszins dreigende blik naar zijn tegenstander, dat neem ik tenminste aan.

Afbeelding

Schaakrubriek: De ‘onsterfelijke’ van Belgische schaakmeester Edgard Colle

Wie 'The Batsford Chess Encyclopedia', toch niet de minste, opslaat en gaat zoeken naar de Belgische schaakmeester Edgard Colle vindt alleen iets over het Colle System. Nada over de man zelf.