Zakelijke evenementenbranche snakt naar duidelijkheid van kabinet

Nieuws
De zakelijke evenementenbranche snakt naar duidelijkheid van het kabinet. Zelfs als premier Mark Rutte bij de persconferentie vrijdagavond zou zeggen dat de coronamaatregelen voor evenementen nog tot eind van het jaar duren, zou dat volgens directeur Pieter Bas Boertje van D&B Eventmarketing en topman Erik-Jan Ginjaar van Postillion Hotels beter zijn dan dat hij iedereen in het ongewisse zou laten.
anp
woensdag 11 augustus 2021 om 17:21
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Dan weten onze opdrachtgevers tenminste wat ze kunnen organiseren. Dan weten ze of een borrel kan na een congres of dat er gedanst mag worden na een diner’, legt Boertje uit. Hij is bang dat veel bedrijven komende tijd weer evenementen gaan uitstellen of annuleren, aangezien het kabinet de afgelopen tijd telkens slechts duidelijkheid gaf voor een periode van ongeveer twee weken.

Ginjaar beaamt dat. Hij wijst op een congres van vaatchirurgen dat binnenkort op de agenda staat bij Postillion Hotels. ‘Daar liggen drie verschillende draaiboeken voor klaar: een met 1,5 meter afstand houden, een zonder 1,5 meter en een voor een onlinecongres. Dit is eigenlijk geen doen.’

Teleurstelling

Dat neemt niet weg dat de ondernemers erg teleurgesteld zouden zijn als de strikte voorwaarden waaronder evenementen nu gehouden mogen worden, in stand blijven. Dat betekent bijvoorbeeld dat deelnemers moeten zitten of dat er slechts één persoon per 5 vierkante meter mag zijn. Veel bedrijven zien dat voor hun evenementen helemaal niet zitten.

Zo moet Boertje binnenkort een jubileum organiseren voor een bedrijf dat tweehonderd jaar bestaat. Dat bedrijf wil het alleen door laten gaan als er echt gefeest kan worden, anders stellen ze de bijeenkomst liever uit.

Demonstratie Malieveld

Tientallen ondernemers uit de zakelijke evenementenbranche gaan donderdag demonstreren op het Malieveld in Den Haag om hun roep om duidelijkheid kracht bij te zetten. De strikte coronaregels zouden momenteel ook heel lastig uit te leggen zijn, nu veel mensen toch al zijn gevaccineerd.

Ook Renee van Schie van toeleverancier David van Schie Party Rental merkt hoe lastig de situatie momenteel is. Haar bedrijf kan nu veel minder tafels, stoelen en servies leveren voor evenementen. Eigenlijk zou in Rotterdam eind deze maand CuliNESSE plaatsvinden, waarvoor Van Schie zou leveren. Maar inmiddels is bekend dat het evenement wordt uitgesteld.

Michiel Middendorf, general manager van het World Forum in Den Haag, moet het vooral van de grotere meerdaagse evenementen hebben. Hij ergert zich eraan dat de overheid in communicatie-uitingen zodanig onduidelijk is dat grote festivals min of meer over één kam geschoren lijken te worden met congressen die meerdere dagen duren. Dat schrikt buitenlandse bedrijven af om hier een congres te organiseren. Hij vindt dat de overheid in deze coronatijden wat meer vertrouwen mag hebben in de zakelijke evenementenbranche. ‘Het kan wel degelijk om zakelijke evenementen goed en strak te laten verlopen. Dat is ons vak.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ASML en Philips onderaan in AEX, Signify aan kop na cijfers

ASML en Philips behoorden vrijdag tot de grootste dalers in de AEX-index, die een kleine winst liet zien onder aanvoering van Signify. Chipmachinemaker ASML had last van tegenvallende resultaten van zijn grote Amerikaanse klant Intel.

Afbeelding

Ziekteverzuim in de zorg vorig jaar hoger dan ooit

Het verzuimpercentage in de zorg was vorig jaar hoger dan ooit, meldt Vernet, dat de zorgverzuimcijfers verzamelt. Het verzuim was in 2022 ruim 8 procent. Een jaar eerder kwam dat percentage nog uit op ruim 7 procent.

Afbeelding

Air France-KLM bestelt zeven schonere vliegtuigen bij Airbus

Air France-KLM heeft een bestelling bij vliegtuigbouwer Airbus geplaatst voor de levering van zeven vliegtuigen die minder CO2 uitstoten. Vier van de toestellen zijn bestemd voor luchtvrachtvervoerder Martinair, dat vrachtvluchten uitvoert voor KLM Cargo.

Afbeelding

Helft vluchten luchthaven Düsseldorf geannuleerd door staking

Ongeveer de helft van de vluchten op luchthaven Düsseldorf is geannuleerd als gevolg van een staking door medewerkers van bagageafhandelaar Aviapartner. Zij hebben vrijdagochtend het werk neergelegd, en blijven dat doen tot de nacht van vrijdag op zaterdag. Volgens vakbond Ver.

Afbeelding

Aandacht voor cijfers Signify en banenverlies Philips op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Signify en Philips. Verlichtingsbedrijf Signify wist afgelopen jaar toch meer winst te boeken ondanks de moeilijke omstandigheden in het laatste kwartaal.

Afbeelding

Vakbond roept Duitse postmedewerkers op ook vrijdag te staken

Na een staking op donderdag dreigen werknemers van Deutsche Post in Duitsland ook vrijdag het werk neer te leggen. Daartoe heeft vakbond Ver.di opgeroepen omdat er nog steeds geen cao-akkoord is bereikt met het postbedrijf.