Amerikaanse bedrijven nemen weer veel nieuwe mensen aan

Nieuws
Amerikaanse bedrijven nemen steeds meer personeel in dienst en de werkloosheid in de grootste economie van de wereld loopt daardoor in rap tempo terug. Nieuwe cijfers van de Amerikaanse overheid wijzen erop dat de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten stevig herstel doormaakt.
anp
vrijdag 6 augustus 2021 om 15:11 aangepast 18:43
Afbeelding
beeld anp

Vorige maand kwamen er exclusief de landbouw 943.000 arbeidsplaatsen bij. Dat is beter dan alom werd verwacht, want economen gepeild door persbureau Bloomberg rekenden in doorsnee op zo'n 858.000 extra banen. Daardoor liep de werkloosheid terug van 5,9 tot 5,4 procent.

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics, dat de cijfers aanleverde, wijst erop dat de werkloosheid ver onder de piek tijdens de crisismaanden in het voorjaar van 2020 ligt. Toch is de arbeidsmarkt nog niet volledig hersteld van de coronapandemie. Zo lag het werkloosheidspercentage in februari 2020, de laatste maand voor de virusuitbraak in de VS, op 3,5 procent.

Biden

De VS waren erg snel met het vaccineren van hun bevolking. Daardoor konden de coronamaatregelen daar ook eerder worden versoepeld en begonnen bedrijven al vroeg met het opnieuw aannemen van personeel. Met name in de dienstensector, waaronder de horeca, detailhandel, toerisme en vrijetijdsbesteding, is de vraag naar extra arbeidskrachten al een tijdje groot. Om werknemers te lokken bieden bedrijven geregeld hogere lonen en bonussen aan.

President Joe Biden ziet in de banengroei het bewijs dat zijn beleid om fors te investeren in economisch herstel resultaat oplevert. "Het plan Biden werkt", zei hij in een reactie op de cijfers. "We hebben vroeg in mijn termijn het juiste gereedschap ingezet", verwees hij naar het steunpakket van circa 1900 miljard dollar dat kort na zijn aantreden werd goedgekeurd. Met de gunstige cijfers krijgt Biden mogelijk ook meer politici achter andere grote investeringsprojecten, zoals de honderden miljarden dollars die hij in wegen, bruggen, spoorlijnen en breedbandinternet wil steken.

Eerder deze week wezen cijfers van loonstrookverwerker ADP nog op een tegenvallende banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven. Maar daarin was een kleiner deel van de economie meegenomen. De banen van ambtenaren telde ADP bijvoorbeeld niet mee. Volgens de loonstrookverwerker lieten de eigen cijfers zien dat het de laatste tijd ook lastig kan zijn voor bedrijven om personeel te werven, bijvoorbeeld omdat er soms te weinig geschikte krachten te vinden zijn of vanwege zorgen over de verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gevangen Belarussische protestleider niet meer op intensive care

De gevangen Belarussische protestleider Maria Kolesnikova ligt niet meer op de intensive care van een ziekenhuis. Haar toestand is verbeterd en ze is overgeplaatst naar een andere afdeling, melden politieke bondgenoten.

Afbeelding

EU-kopstuk Michel vraagt Chinese president om Poetin te bewerken

EU-kopstuk Charles Michel heeft op bezoek in Beijing China opgeroepen Rusland van verder geweld tegen Oekraïne te weerhouden. De Chinese president Xi Jinping benadrukte dat er een politieke oplossing voor het conflict moet komen.

Afbeelding

Wiersma: hulp van pensioenfondsen bij renovatie schoolgebouwen

Om de zwaar verouderde scholen in Nederland te renoveren of vervangen zijn miljarden nodig en de grootste Nederlandse pensioenfondsen zijn bereid daarbij te helpen. Dat meldde onderwijsminister Dennis Wiersma tijdens een debat in de Tweede Kamer over onderwijshuisvesting.

Afbeelding

Verkoop van nieuwe auto’s stijgt verder in november

De verkoop van nieuwe personenauto’s in Nederland is in november verder toegenomen. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en dataspecialist RDC klom de verkoop vorige maand tot 27.810 auto’s, een stijging van 2,2 procent ten opzichte van vorig jaar.

Afbeelding

Lochem heeft primeur van eerste met waterstof verwarmde huizen

In de Gelderse plaats Lochem worden voor het eerst bewoonde woningen verwarmd met behulp van waterstof, meldt netwerkbeheerder Alliander. Samen met de bewoners en andere partijen werkte het netwerkbedrijf aan aanpassingen die het mogelijk maakten waterstof door bestaande aardga..

Afbeelding

OM in hoger beroep tegen zeven verdachten in Mallorca-zaak

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen zeven van de negen verdachten in de zogeheten Mallorca-zaak, die draait om de gewelddadige dood van Carlo Heuvelman. De rechtbank in Lelystad legde de verdachten twee weken geleden straffen tot zeven jaar cel op.