Vaccinatiebewijzen niet aan de orde bij sportschool en supermarkt

Nieuws
Mensen die naar de sportschool willen, hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken dat daar vaccinatiebewijzen voor nodig zijn. Sportschoolhouders zien daar niks in en benadrukken dat de nu geldende protocollen voor genoeg veiligheid zorgen. Supermarkten en winkels zijn ook niet van plan om met een vaccinatieplicht te komen.
anp
vrijdag 6 augustus 2021 om 14:29
Afbeelding
beeld anp

De branchevereniging voor sportscholen NL Actief denkt dat het bewijs van inenting voor fitnesslocaties ‘geen issue’ gaat worden, ook omdat de vaccinatiegraad oploopt. De club kreeg nog geen signalen vanuit haar achterban over wensen voor een vaccinatiebewijs. Directeur Ronald Wouters verwacht bij zijn achterban ook geen initiatieven zoals in Utrecht. Een dansschool in die stad en enkele reisorganisaties willen van klanten eisen dat zij zijn ingeënt, werd eerder bekend.

En in het Amerikaanse New York zijn sportscholen, maar ook restaurants, binnenkort alleen nog toegankelijk voor mensen met een vaccinatie tegen het coronavirus.

Overbodig

Een iets milder alternatief op verplichte vaccinatie, zoals het tonen van een negatief testbewijs of herstelbewijs, ziet de Vereniging van Exclusieve Sportscholen (VES) met 110 sportclubs in Nederland en Vlaanderen ook niet als optie. ‘Ik ben helemaal tegen dat testen omdat wij het echt goed voor elkaar hebben’, zegt voorzitter Han de Hair van de VES. ‘Het is volstrekt overbodig.’ Hij wijst op de maximale groepsgroottes en ventilatiemaatregelen die van kracht zijn. Ook zouden onderzoeken aantonen dat sportscholen geen ‘superspreaders’ zijn.

Sportschool David Lloyd in Amsterdam denkt niet dat er vanuit klanten behoefte is aan zo’n maatregel. ‘Er zijn altijd leden wel en niet blij mee, maar de mensen die blij zijn met een vaccinatiebewijs zijn wel in de minderheid’, meent manager Bob de Boef.

Supermarkten en winkels

Ook supermarkten en winkels zijn niet bezig met mogelijke vaccinatieverplichtingen voor klanten en personeel. Supermarktkoepel CBL laat weten de richtlijnen van de overheid en het RIVM te volgen. Daarin worden supermarkten gezien als zogenaamde doorstroomlocaties, waar het voldoende is om anderhalve meter afstand te houden, en te letten op hygiëne en ventilatie. Ketens als Albert Heijn en Jumbo volgen het CBL in dit standpunt.

Winkeliersvereniging INretail meldt dat winkelketens eveneens geen vaccinatiebewijzen overwegen. ‘In onze sector is dat geen issue’, vertelt een woordvoerder. Ook hij noemt winkels doorstroomlocaties, waar afstand houden en hygiënemaatregelen voldoende zijn. Daarnaast wijst hij erop dat in bijvoorbeeld bruidswinkels, waar niet altijd anderhalve meter afstand kan worden gehouden bij het afspelden, mondkapjes worden gedragen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wiersma: hulp van pensioenfondsen bij renovatie schoolgebouwen

Om de zwaar verouderde scholen in Nederland te renoveren of vervangen zijn miljarden nodig en de grootste Nederlandse pensioenfondsen zijn bereid daarbij te helpen. Dat meldde onderwijsminister Dennis Wiersma tijdens een debat in de Tweede Kamer over onderwijshuisvesting.

Afbeelding

Verkoop van nieuwe auto’s stijgt verder in november

De verkoop van nieuwe personenauto’s in Nederland is in november verder toegenomen. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en dataspecialist RDC klom de verkoop vorige maand tot 27.810 auto’s, een stijging van 2,2 procent ten opzichte van vorig jaar.

Afbeelding

Lochem heeft primeur van eerste met waterstof verwarmde huizen

In de Gelderse plaats Lochem worden voor het eerst bewoonde woningen verwarmd met behulp van waterstof, meldt netwerkbeheerder Alliander. Samen met de bewoners en andere partijen werkte het netwerkbedrijf aan aanpassingen die het mogelijk maakten waterstof door bestaande aardga..

Afbeelding

OM in hoger beroep tegen zeven verdachten in Mallorca-zaak

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen zeven van de negen verdachten in de zogeheten Mallorca-zaak, die draait om de gewelddadige dood van Carlo Heuvelman. De rechtbank in Lelystad legde de verdachten twee weken geleden straffen tot zeven jaar cel op.

Afbeelding

Meer explosief materiaal gevonden in woning Spijkenisse

In de woning in de Mizarstraat in Spijkenisse, waar woensdag ongeveer 50 gram van de explosieve stof TATP werd gevonden, is bij het politieonderzoek donderdag nog meer van dit spul gevonden.

Afbeelding

Mijnbouwer: tekort hoogopgeleid personeel gevaar energietransitie

Het tekort aan hoogopgeleid personeel zoals mijnbouwkundig ingenieurs kan een rem zetten op de energietransitie, omdat daardoor de winning van belangrijke metalen zoals nikkel en koper wordt gehinderd. Dat stelt het grote internationale mijnbouwconcern BHP.