Hoge Veluwe: wolf heeft moeflons gedood

Nieuws
Een wolf heeft in Nationaal Park De Hoge Veluwe moeflons gedood. Dat is opmerkelijk, want De Hoge Veluwe plaatste in 2019 juist hekken rondom het natuurpark om de wolf buiten te houden. Een jachtopzichter heeft het roofdier gezien, aldus hoofd bedrijfsvoering Jakob Leidekker. De Hoge Veluwe kijkt nu beelden van cameravallen na in de hoop opnames van de wolf te vinden.
anp
dinsdag 3 augustus 2021 om 17:34
Afbeelding
beeld anp

Leidekker kon dinsdag niet zeggen hoeveel moeflons door de wolf zijn gedood. De Hoge Veluwe is ruim 5000 hectare groot en de moeflons lopen vrij rond. Er zijn echter dode wilde schapen aangetroffen. Het park gaat nu eerst proberen de kudde moeflons in veiligheid te brengen. Daarna wordt bekeken of de wolf op legale wijze uit het natuurpark gezet kan worden. Het is nog niet bekend of het om een zwerfwolf gaat of om een van de wolven die zich dicht bij De Hoge Veluwe hebben gevestigd.

De wolf is volgens Leidekker via een gat in het hek naar binnen gekomen. ‘Er worden altijd wel gaten in de hekken geknipt door vandalen of door mensen die gratis binnen willen komen. De laatste tijd gebeurt het echter wel een stuk vaker. We weten het natuurlijk niet, maar misschien zijn er wel mensen die expres ruimte voor de wolf willen maken. Terwijl De Hoge Veluwe particulier bezit is en de eigenaar dus zelf mag beslissen of hij wel of geen wolven binnen wil hebben.’

De parkdirectie is vooral vanwege de moeflons al vanaf het begin tegen de terugkomst van wolven op de Veluwe. De moeflons lopen sinds 1921 in het gebied en zorgen er door begrazing voor dat de beroemde zandverstuivingen open vlaktes blijven. Als de moeflons verdwijnen, zijn de zandverstuivingen zo veranderd in bos en verdwijnt de unieke biodiversiteit, aldus Leidekker.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Poetin belt met Afrikaanse leiders om banden aan te halen

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag telefonisch overlegd met zijn Zuid-Afrikaanse collega Cyril Ramaphosa. Eerder deze week telefoneerde hij al met leiders van Mali, Niger en Congo.

Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).