Schaakrubriek: Elkaar nauwlettend in de gaten houden

Varia
Op de voorpagina van het julinummer van het blad CHESS blikt de wereldkampioen met een enigszins dreigende blik naar zijn tegenstander ,( ik neem dat tenminste aan ) kennelijk als illustratie van wat in het blad naar voren komt : dat hij weer in vorm is. Aan de hand van een aantal toernooi-partijen wordt dat ook aangetoond maar de match tegen Nepomniatchi is nog ver weg. De beide heren zullen elkaar in de komende maanden wel nauwlettend in de gaten houden en niet het achterste van de tong laten zien. De inhoud van CHESS is weer van de gebruikelijke kwaliteit met ook de gebruikelijke rubrieken die nooit vervelen, zoals de diagrammen, oplopend in moeilijkheid, waarbij de lezers de goede voortzetting moeten vinden.
Bab Wilders
vrijdag 30 juli 2021 om 14:04
Afbeelding
beeld unsplash / Damiano Lingauri

Van Chess Evolution kwam ook een oude maar ijzersterke formule (van Csaba Balogh) die mooi aansluit bij de rubriek uit CHESS : The Greatest 440 puzzles, The Best Online Tactics of 2020. ( € 19.95 ) De auteur belooft ons ‘ a lot of fun ‘maar wil ook met dit soort boeken bereiken dat het tactisch inzicht van de schakers toeneemt en dat ze dat kunnen gebruiken in hun eigen partijen. Ook hier minder moeilijk en zeer lastig maar wie de thema‘s herkent moet er uit kunnen komen. En het bijzondere is natuurlijk dat Csaba Balogh het online gebeuren heeft gebruikt hiervoor ,zich zo aanpassend aan deze bizarre tijden. Terug naar Chess : in dit nummer ook verslagen van grote en kleinere toernooien die deels online waren maar bv ook van de FIDE..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De laatste schaakrubriek van Bab Wilders: Partir, c’est mourir un peu

Ook bij de schakers groeit een generatie op die geen boek kan lezen, omdat ze dan het mobiel uit de hand zouden moeten doen. En hoewel het e-boek aan het oprukken is, zijn er gelukkig nog altijd uitgevers die, ondanks de papierschaarste, indrukwekkende schaakboeken afleveren.

Afbeelding

Schaakrubriek: Even op de handen gaan zitten en jezelf een aantal vragen stellen

Toen ik zo‘n vijftig jaar geleden voor het eerst lid werd van een schaakclub was daar een ouder lid dat mij enige instructies gaf, puttend uit zijn rijke ervaring.

Afbeelding

Schaakrubriek: De partij die Taimanov beschouwde als dé partij van zijn leven

Andere uitgevers wil ik zeker niet kleineren, maar het is onweerlegbaar dat er geen mooiere schaakboeken zijn dan de standaardwerken van McFarland Publishers.

Afbeelding

Schaakrubriek: Vriendje Stockfish vindt zwart duidelijk beter in partij tussen Karjakin en Shankland

Volgens voormalig wereldkampioen (1921-1927) Capablanca was verhoging van de speelsterkte vooral te bereiken door bestudering van het eindspel. Hij zou zeker genoten hebben van het boek van Chess Informant ‘2020 Endgame Maze’.

Afbeelding

Schaakrubriek: Elkaar nauwlettend in de gaten houden

Op de voorpagina van het julinummer van het blad CHESS blikt de wereldkampioen met een enigszins dreigende blik naar zijn tegenstander, dat neem ik tenminste aan.

Afbeelding

Schaakrubriek: De ‘onsterfelijke’ van Belgische schaakmeester Edgard Colle

Wie 'The Batsford Chess Encyclopedia', toch niet de minste, opslaat en gaat zoeken naar de Belgische schaakmeester Edgard Colle vindt alleen iets over het Colle System. Nada over de man zelf.