Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt verder op

Nieuws
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt verder. Ziekenhuizen behandelen momenteel 629 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dit is het hoogste aantal sinds 15 juni. Vergeleken met dinsdag steeg het aantal opgenomen patiënten met 13.
anp
woensdag 28 juli 2021 om 14:27 aangepast 16:23
Afbeelding
beeld anp

Het is de vijftiende achtereenvolgende dag dat de bezetting in de ziekenhuizen toeneemt. Half juli lagen iets meer dan 200 coronapatiënten op een intensive care of verpleegafdeling.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 465 coronapatiënten, 8 meer dan op dinsdag. Het aantal patiënten op de ic's steeg met 5 naar 164.

Intensive care

Op de intensivecareafdelingen liggen ook 555 mensen met andere aandoeningen, de zogeheten non-Covid-patiënten. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die een operatie hebben ondergaan vanwege kanker of ernstige hartklachten, of die het slachtoffer zijn geworden van een ernstig ongeluk. In totaal behandelen de ic-artsen en -verpleegkundigen dus 719 mensen. Dat is het hoogste aantal sinds 25 juni. Ziekenhuizen hebben in totaal nog ongeveer 200 vrije ic-bedden beschikbaar.

Ook het aantal nieuwe opnames blijft stijgen. In de afgelopen 24 uur belandden 119 mensen vanwege corona op een intensive care of verpleegafdeling. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei.

Toenemende druk

Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn in de afgelopen zeven dagen 660 nieuwe coronapatiënten opgenomen, gemiddeld ongeveer 94 per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de twintigste dag op rij.

Vanwege de toenemende druk op de ziekenhuizen zijn maandag de eerste twee coronapatiënten verplaatst naar andere regio's, na een pauze van meer dan een maand. Op dinsdag volgden nog eens vier mensen, meldde het LCPS woensdag. Spreiding moet de druk op de zorg gelijkmatig verdelen en voorkomen dat de zorg vastloopt. Het LCPS begon in april vorig jaar met de "bovenregionale verplaatsingen", tijdens de eerste golf, en hervatte het bij de tweede golf in september vorig jaar. In totaal zijn meer dan 4000 coronapatiënten zo verspreid over het land en naar Duitsland.

Premier Mark Rutte verwacht dat de druk op de ziekenhuizen volgende week stopt. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests sinds vorige week daalt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gijs Staverman stopt met programma op NPO Radio 2

Gijs Staverman is vanaf 1 juni niet meer te horen op NPO Radio 2 en vertrekt ook bij zijn omroep KRO-NCRV. Een woordvoerder van de omroep bevestigt de stap van de presentator na een bericht hierover van De Gelderlander.

Afbeelding

VN-mensenrechtenkantoor: Israël beperkt nog steeds hulp aan Gaza

Israël gaat door met de 'onwettige' beperkingen op de humanitaire hulpverlening voor de Gazastrook, stelt het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties.

Afbeelding

Economie Israël harder gekrompen dan eerder gedacht door oorlog

De economie van Israël is in het vierde kwartaal van vorig jaar nog harder gekrompen dan eerder gedacht als gevolg van de oorlog met Hamas. Dat meldt het Israëlische statistiekbureau in een nieuwe raming.

Afbeelding

FNV waarschuwt voor meer stakingen bij grote wasserijen

Vakbond FNV waarschuwt voor meer stakingen bij industriële wasserijen deze week. De reden is dat textielverzorgingsbedrijven 'nog altijd niet meewerken aan een goede cao' voor de duizenden medewerkers in de sector, stelt de vakbond.

Afbeelding

Loonstijging pakt in nieuwe cao-afspraken minder hoog uit

De lonen gaan niet meer zo hard omhoog in nieuwe cao-afspraken. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, meldt dat de loonafspraken in maart gemiddeld 5,3 procent bedroegen.

Afbeelding

Acht jaar cel voor doodrijden gezin in Rotterdam

De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte.