Ben & Jerry’s stopt verkoop ijs in Joodse nederzettingen

Nieuws
IJsfabrikant Ben & Jerry’s stopt met de verkoop van zijn ijs in Joodse nederzettingen in Palestijns gebied. Het bedrijf zegt dat het niet in lijn is met de waarden van de onderneming om zijn waren daar te slijten. Daarmee buigt Ben & Jerry’s, dat eigendom is van Unilever maar een verregaande autonomie heeft met betrekking tot zijn sociale missie, voor druk van pro-Palestijnse activisten.
anp
maandag 19 juli 2021 om 22:43
Afbeelding
beeld anp
anp

Ben & Jerry is in Israël aanwezig via een bedrijf dat de ijsjes in licentie produceert. Die overeenkomst wil Ben & Jerry’s nu aanpassen als die aan het einde van het jaar afloopt zodat de ijsjes alleen in Israël worden verkocht, maar niet op de bezette Westelijke Jordaanoever. Unilever laat weten actief te blijven in Israël en is blij dat Ben & Jerry’s daar ook voor gekozen heeft.

De Israëlische premier Naftali Bennett noemde de beslissing van Ben & Jerry’s ‘moreel verkeerd’. Volgens Bennett zijn er ‘meerdere ijsmerken, maar slechts een Joods staat.’

Bennetts partij is voorstander van de Israëlische nederzettingenpolitiek. Meer dan 440.00 Israëliërs wonen in die nederzettingen in gebied dat Israël in 1967 veroverde in de Zesdaagse Oorlog. De meeste landen vinden die nederzettingen illegaal, maar Israël bestrijdt dat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jaar cel geëist tegen plunderende politieagente in Paramaribo

Het Openbaar Ministerie in Suriname heeft donderdag een jaar celstraf geëist tegen politieagente Edith R., tijdens een speciale zitting voor de plunderaars van 17 februari. Tegen haar partner Guillermo B.

Afbeelding

'Blade runner' Oscar Pistorius komt mogelijk vervroegd vrij

De Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius krijgt mogelijk vrijdag al te horen of hij vervroegd vrijkomt. 'Blade runner' zoals de bijnaam van de gehandicapte sporter luidt, werd in 2017 veroordeeld voor het doodschieten van zijn vriendin.

Afbeelding

Nieuwe autoriteit geeft eerste adviezen natuurplannen provincies

De Ecologische Autoriteit (EA) presenteert vrijdag de eerste vier adviezen over de plannen van provincies voor beschermde natuur. De organisatie is ingesteld door het kabinet, met het doel om onafhankelijk de plannen te beoordelen die provincies hebben met hun natuurgebieden.

Afbeelding

Miljoenenmetro naar strand Hoek van Holland gaat vrijdag rijden

Reizigers kunnen vanaf vrijdagmorgen 09.00 uur gebruik gaan maken van ook het laatste stukje van metrolijn B, de spoorverbinding tussen Rotterdam en station Hoek van Holland Strand.

Afbeelding

Trump gaat zichzelf dinsdag aangeven zegt advocaat

Volgens een van zijn advocaten zal voormalig president Donald Trump zichzelf dinsdag aangeven voor voorgeleiding in verband met de aanklacht tegen hem in een rechtbank in Manhattan. Dit schrijft The New York Times.

Afbeelding

Republikeinen scharen zich achter Trump na aanklacht

Republikeinse bondgenoten en rivalen van Donald Trump hebben donderdag de aanklacht tegen de voormalige Amerikaanse president aan de kaak gesteld als een politiek gemotiveerde poging om zijn presidentskandidatuur in 2024 te laten ontsporen.