Inflatie loopt op door stijgende brandstofprijzen

Nieuws
De inflatie in Nederland is afgelopen maand opgelopen. Goederen en diensten waren in de maand mei gemiddeld 2,1 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Opnieuw lagen gestegen brandstofkosten aan de basis van de prijsstijgingen, maar ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had een stuwend effect.
anp
dinsdag 8 juni 2021 om 06:57
Afbeelding
beeld anp

Motorbrandstoffen stegen op jaarbasis 19,8 procent in prijs. Voor een liter benzine moest gemiddeld 1,773 euro worden betaald. Dat was een jaar eerder nog 1,482 euro. Verder werd ook elektriciteit duurder, vooral als gevolg van oplopende leveringstarieven.

Andere zaken werden juist goedkoper zoals voedsel waar in doorsnee 1,5 procent minder voor hoefde te worden betaald. In april lagen de prijzen van voeding nog 2,2 procent lager, waarmee ook dit een opwaarts effect had op de inflatie. Dan ging het volgens het CBS vooral om de prijsontwikkeling van aardappelen en vers of gekoeld fruit.

Beperkt beschikbaar

Het CBS geeft overigens al een jaar aan dat de inflatie deels geschat moet worden. Sommige diensten, zoals vliegreizen en maaltijden in restaurants, zijn niet of maar beperkt beschikbaar. Daardoor is het lastig om de invloed daarvan op de inflatie te meten. Ook hebben consumenten hun uitgavenpatroon door de crisis en de bijbehorende beperkingen veranderd. Ook dat heeft zijn weerslag op de inflatie.

Volgens de Europees geharmoniseerde meetmethode lag de inflatie in Nederland op 2 procent. In april was dat nog 1,7 procent. De inflatie in de eurozone steeg van 1,6 naar 2 procent. In de Europese meetmethode wordt geen rekening gehouden met de kosten van wonen in de eigen woning.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.