Inflatie loopt op door stijgende brandstofprijzen

Nieuws
De inflatie in Nederland is afgelopen maand opgelopen. Goederen en diensten waren in de maand mei gemiddeld 2,1 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Opnieuw lagen gestegen brandstofkosten aan de basis van de prijsstijgingen, maar ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had een stuwend effect.
anp
dinsdag 8 juni 2021 om 06:57
Afbeelding
beeld anp
anp

Motorbrandstoffen stegen op jaarbasis 19,8 procent in prijs. Voor een liter benzine moest gemiddeld 1,773 euro worden betaald. Dat was een jaar eerder nog 1,482 euro. Verder werd ook elektriciteit duurder, vooral als gevolg van oplopende leveringstarieven.

Andere zaken werden juist goedkoper zoals voedsel waar in doorsnee 1,5 procent minder voor hoefde te worden betaald. In april lagen de prijzen van voeding nog 2,2 procent lager, waarmee ook dit een opwaarts effect had op de inflatie. Dan ging het volgens het CBS vooral om de prijsontwikkeling van aardappelen en vers of gekoeld fruit.

Beperkt beschikbaar

Het CBS geeft overigens al een jaar aan dat de inflatie deels geschat moet worden. Sommige diensten, zoals vliegreizen en maaltijden in restaurants, zijn niet of maar beperkt beschikbaar. Daardoor is het lastig om de invloed daarvan op de inflatie te meten. Ook hebben consumenten hun uitgavenpatroon door de crisis en de bijbehorende beperkingen veranderd. Ook dat heeft zijn weerslag op de inflatie.

Volgens de Europees geharmoniseerde meetmethode lag de inflatie in Nederland op 2 procent. In april was dat nog 1,7 procent. De inflatie in de eurozone steeg van 1,6 naar 2 procent. In de Europese meetmethode wordt geen rekening gehouden met de kosten van wonen in de eigen woning.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.

Afbeelding

Biden houdt tweede State of the Union-toespraak

De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn tweede State of the Union-toespraak. In deze jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement blikt de president terug op het voorgaande jaar en maakt hij duidelijk wat zijn prioriteiten zijn voor de komende periode.

Afbeelding

Advocaten Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui aan het woord

Vorige week kwamen de aanklagers met hun strafeis tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, en op dinsdag is het de beurt aan hun advocaten. Zij houden dan hun pleidooien. Daarin vragen ze de rechters vermoedelijk om hun cliënten vrij te spreken.