Kort geding met complotdenkers afgebroken: rechter gewraakt

Nieuws
Het kort geding in de rechtbank in Den Haag dat de gemeente Bodegraven heeft aangespannen tegen complotdenkers is maandag na een half uur afgebroken. Een van de gedaagden, Micha Kat, heeft de rechter gewraakt. Kat wilde dat de rechter hem zou erkennen als journalist, maar zij gaf aan dat pas te willen doen in haar vonnis.
anp
maandag 7 juni 2021 om 15:56 aangepast 16:33
Afbeelding
beeld anp

De gemeente heeft drie complotdenkers gedagvaard voor het verstoren van de openbare orde door hun verhalen die ze op internet verspreiden over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Het drietal was niet in de rechtbank aanwezig, ze woonden de korte zitting bij via videoverbindingen, zonder advocaten.

Nu de rechter is gewraakt, kan het kort geding pas worden voortgezet nadat de wrakingskamer bijeen is gekomen. De wrakingskamer van de rechtbank buigt zich binnenkort over de vraag of de verdachte een andere rechter krijgt.

Urgente kwestie

In het kort geding eist de gemeente dat de complotdenkers Micha Kat, Wouter Raatgever en Joost Knevel stoppen met hun beschuldigende berichten en dat ze uitzendingen van hun socialemediakanalen moeten halen.

Burgemeester Christiaan van der Kamp van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk wilde na afloop van de afgebroken zitting niet reageren. De advocaat van de gemeente wilde alleen kwijt dat ze hopen dat de procedure snel kan worden hervat, omdat de gemeente het een urgente kwestie vindt.

Red Pill Journal

Raatgever vertelde in zijn verweer dat de video's op het onlineplatform Red Pill Journal met waarschuwingen over kindermoorden "puur zelfverdediging" zijn. "Ik heb het recht om op te komen voor mijn kind en alle kinderen van de wereld. Kinderen, kleinkinderen en opa's en oma's mogen zich verdedigen", zei Raatgever.

Raatgever werd vorige week opgepakt in het Groningse Siddeburen op verdenking van opruiingen en bedreigingen. Buitenproportioneel noemde hij dat. "Ik werd geboeid en in een geblindeerd busje afgevoerd, met strakke handboeien om."

Joost Knevel kwam niet meer aan bod met zijn verweer, omdat de rechter voortijdig werd gewraakt. Dat zijn kompaan Micha Kat de onafhankelijkheid van de rechter in twijfel trok, was van begin af aan duidelijk. Zo wilde hij voor aanvang van de zitting al weten of rechter Hoekstra familie is van CDA-leider Wopke Hoekstra. Later wilde Kat pertinent dat de rechter hem zou erkennen als journalist en niet als complotdenker. Hoekstra weigerde dit en zei dat ze pas een oordeel zal vellen in haar vonnis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schiphol Group verkoopt resterende aandelen Aéroports des Paris

Luchthavenbedrijf Schiphol Group gaat zijn resterende aandelen in het Franse Aéroports des Paris (ADP) verkopen. Het gaat om een belang van bijna 3,9 procent dat Schiphol nog heeft in de uitbater van onder meer de grote Parijse luchthaven Charles de Gaulle.

Afbeelding

Kaag bepleit dialoog voor oplossing marktverstorende subsidies VS

Minister Sigrid Kaag van Financiën wil het liefst dat de EU in gesprek met de Amerikanen een oplossing kan vinden voor marktverstorende groene subsidies die Washington volgende maand invoert.

Afbeelding

IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor een Syrisch gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van een rechter in Haarlem, die maandag bepaalde dat een hier erkende vluchtelinge..

Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.