Tesla zakt weer weg op beurs New York

Nieuws
Het aandeel van autobedrijf Tesla is met een klein verlies aan de nieuwe beursweek begonnen. Het concern schrapte zijn plan voor een luxere uitvoering van de Model S, de Plaid+ sedan, maakte topman Elon Musk via Twitter bekend. Beleggers verwerkten verder opmerkingen van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen die zei niet bezorgd te zijn over een hogere inflatie en rente.
anp
maandag 7 juni 2021 om 15:51
Afbeelding
beeld anp

De laatste tijd is er op de financiële markten onrust ontstaan door de oplopende inflatie, nu economieën aan het heropenen zijn van de coronapandemie. Ook wordt de inflatie gestuwd door problemen in de toeleveringsketen, waaronder bij computerchips en door de stijgende grondstofprijzen. Mogelijk dat de Fed zijn steunprogramma’s versneld afbouwt. Volgens Yellen zijn de rente en de inflatie de laatste jaren juist te laag geweest en kan het enorme economische steunpakket van president Joe Biden bijdragen aan een hogere inflatie en rente, wat goed is voor de Verenigde Staten.

De graadmeters in New York kwamen maandag bij opening maar mondjesmaat in beweging. De Dow-Jonesindex won in de vroege handel 0,2 procent tot 34.816 punten en de brede S&P 500 steeg een fractie tot 4231 punten. Techgraadmeter Nasdaq verloor 0,1 procent tot 13.801 punten.

Tesla

Het aandeel Tesla verloor 1,5 procent. Sinds eind januari is Tesla al meer dan 30 procent aan beurswaarde verloren. Op zijn top was de marktwaarde van Tesla 837 miljard dollar. Het maakte Musk kortstondig de rijkste persoon op aarde.

Volgens Musk is er geen behoefte aan de Plaid+-uitvoering en voldoet het reguliere Plaid-model. Tesla had al aanbetalingen binnengekregen voor de Plaid+ nadat het de plannen begin dit jaar ontvouwde. Het is de tweede week op rij dat Tesla met slecht nieuws komt. Vorige week bleek dat de verkopen in China in mei met bijna de helft waren gedaald in vergelijking met april. Daarnaast kampte Tesla met terugroepacties vanwege gebreken aan veiligheidsgordels.

Amazon

Verder ging de aandacht uit naar Amazon, dat 0,3 procent inleverde. Topman Jeff Bezos kondigde aan dat hij en zijn broer Mark de ruimte ingaan. De oprichter van Amazon heeft ook een eigen ruimtevaartbedrijf, dat op 20 juli voor het eerst toeristen naar de ruimte wil brengen. Bezos is overigens niet lang meer de topman van Amazon. Hij kondigde eerder aan op 5 juli het voorzitterschap neer te leggen.

Verder kreeg Microsoft (plus 0,1 procent) goedkeuring van de Amerikaanse antitrustwaakhond om Nuance Communications over te nemen. Met de overname van het bedrijf dat gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie is een bedrag van 16 miljard dollar gemoeid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ierse minister Donohoe formeel herkozen als Eurogroepvoorzitter

De EU-ministers van de eurolanden (Eurogroep) hebben formeel de Ier Paschal Donohoe voor een tweede termijn als hun voorzitter aangesteld. Hoewel Donohoe binnenkort een andere functie binnen de Ierse regering krijgt, kan hij nog 2,5 jaar aanblijven.

Afbeelding

VVD vindt aangifte tegen Wiersma om weekendscholen ‘bizar’

Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het ‘tamelijk bizar’ dat honderden moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen onderwijsminister en haar partijgenoot Dennis Wiersma.

Afbeelding

Schiphol Group verkoopt resterende aandelen Aéroports des Paris

Luchthavenbedrijf Schiphol Group gaat zijn resterende aandelen in het Franse Aéroports des Paris (ADP) verkopen. Het gaat om een belang van bijna 3,9 procent dat Schiphol nog heeft in de uitbater van onder meer de grote Parijse luchthaven Charles de Gaulle.

Afbeelding

Kaag bepleit dialoog voor oplossing marktverstorende subsidies VS

Minister Sigrid Kaag van Financiën wil het liefst dat de EU in gesprek met de Amerikanen een oplossing kan vinden voor marktverstorende groene subsidies die Washington volgende maand invoert.

Afbeelding

IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor een Syrisch gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van een rechter in Haarlem, die maandag bepaalde dat een hier erkende vluchtelinge..

Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.