Minder dan 1500 coronagevallen, voor het eerst sinds september

Nieuws
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 1490 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor het eerst sinds 15 september komt het aantal positieve tests in een etmaal onder de 1500 uit.
anp
maandag 7 juni 2021 om 15:43
Afbeelding
beeld anp

Op maandag zijn er doorgaans minder nieuwe gevallen dan op andere dagen. Dat komt doordat minder mensen zich in het weekeinde laten testen. Vorige week maandag waren er meer dan 2000 positieve tests en de maandag daarvoor meer dan 2700.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen zeven dagen 15.445 meldingen van positieve tests gekregen. Dat komt neer op gemiddeld 2206 per dag, en ook dat is het laagste peil sinds september.

Den Haag

Den Haag telde de meeste nieuwe gevallen. In de hofstad kregen zeventig inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. In Rotterdam werden zestig besmettingen bevestigd. Daarna volgt Amsterdam met 57 positieve tests. De laatste keer dat de hoofdstad zo weinig nieuwe gevallen had, was begin februari, toen alle teststraten dicht waren vanwege extreem winterweer en alleen de mensen die al eerder waren getest hun uitslag te horen kregen. Op 22 augustus vorig jaar had Amsterdam voor het laatst minder dan 57 positieve tests.

Na de drie grote steden volgen Eindhoven (27), Zoetermeer (24), Utrecht, Den Bosch en Leeuwarden (elk 21). In 66 gemeenten testte helemaal niemand positief. Verder waren er 62 gemeenten waar maar één nieuw geval aan het licht kwam.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen steeg met drie. Het gaat om een inwoner van Utrecht, iemand uit Venlo en een inwoner van Eijsden-Margraten. Het kan zijn dat zij al eerder zijn overleden en dat dit nu pas wordt geregistreerd. Bovendien zijn niet alle recente sterfgevallen verwerkt. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dat vaak op maandag doorgegeven aan het RIVM, waarna het in de cijfers van dinsdag wordt meegenomen.

Sinds het begin van de uitbraak zijn 1,6 miljoen Nederlanders positief getest. Van bijna 17.700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.

Afbeelding

Russische aanklagers eisen 9 jaar cel tegen oorlogscriticus

De Russische oppositiefiguur Ilja Jasjin kan een jarenlange celstraf krijgen voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De aanklagers hebben negen jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, zo staat te lezen op het Telegramkanaal van Jasjin.