‘De Beers verhoogt prijzen ruwe diamanten met 10 procent’

Nieuws
De vraag naar diamanten herstelt sterk van de crisis. Dit bracht ‘s werelds grootste diamantproducent De Beers ertoe de prijzen van ruwe diamanten naar verluidt met 10 procent te verhogen.
anp
maandag 7 juni 2021 om 15:14
Afbeelding
beeld anp

De diamantindustrie is de afgelopen zes maanden weer tot bloei gekomen, nadat de crisis ervoor had gezorgd dat de handel in de edelstenen nagenoeg stil kwam te liggen. Slijpcentra in India en Antwerpen vullen hun voorraden ruwe edelstenen weer aan, wat vorig jaar op het dieptepunt van de crisis niet kon. Tegelijkertijd is de vraag naar diamanten flink gestegen. Vooral de verkopen rond de feestdagen eind vorig jaar bleken verrassend goed.

Producenten zagen hun kans schoon om de prijzen snel te laten stijgen. Bij De Beers is aanhoudend sprake van hogere prijzen. De onderneming verkocht in zijn eerste drie veilingen van dit jaar voor 1,6 miljard dollar aan edelstenen. Dat is het hoogste bedrag sinds 2018.

Het bedrijf verhoogde deze week de prijzen voor sommige ruwe diamanten groter dan 2 karaat met ongeveer 10 procent. Ook andere producten zouden flink duurder uitvallen, aldus ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Een woordvoerder van De Beers weigerde commentaar te geven.

‘s Werelds grootste diamantdelvers, De Beers en het Russische Alrosa PJSC, begonnen het jaar nog met voor miljarden dollars aan overtollige voorraden die ze vorig jaar niet konden verkopen. Die zijn nu al wel verkocht, net als de edelstenen die in het eerste kwartaal zijn gewonnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.

Afbeelding

Russische aanklagers eisen 9 jaar cel tegen oorlogscriticus

De Russische oppositiefiguur Ilja Jasjin kan een jarenlange celstraf krijgen voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De aanklagers hebben negen jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, zo staat te lezen op het Telegramkanaal van Jasjin.