Rusland verwacht geen doorbraak op top Poetin-Biden

Nieuws
Rusland heeft geen hoge verwachting van het eerste topoverleg tussen president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden. ‘We proberen niet de indruk te wekken dat er een doorbraak zal komen, of historische besluiten’, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dinsdag.
anp
dinsdag 1 juni 2021 om 18:19
Afbeelding
beeld anp
anp

De top met Biden en Poetin moet op 16 juni plaatsvinden in het Zwitserse Genève. Hoewel de verwachtingen niet hooggespannen zijn, maakte Lavrov duidelijk zo’n ontmoeting wel zinvol te vinden. ‘Alleen al het feit dat er overleg op het hoogste niveau is tussen de twee belangrijkste kernmachten is uiteraard belangrijk’, benadrukte de minister.

Lavrov klaagde wel dat de retoriek van het Westen niet bevorderlijk is voor de relatie met zijn land. ‘We worden een tegenstander genoemd. Een verderfelijk land dat overal in de wereld zijn kwalijke invloed aan het verspreiden is’, zei hij. ‘Is dat een vriendelijke houding?’

Mensenrechtensituatie

Rusland en de Verenigde Staten liggen momenteel met elkaar overhoop over allerlei kwesties. Biden zei afgelopen weekend dat hij met Poetin over de mensenrechtensituatie in Rusland te wil praten. ‘We zullen niet toekijken terwijl hij die rechten misbruikt’, zei de Amerikaan.

Lavrov verklaarde een dag later dat zijn land klaar is om ‘alles’ te bespreken, ‘waaronder problemen in de VS’. De minister zei dat Rusland onder meer wil praten over de ‘bescherming van de rechten van de oppositie’ in het land van Biden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Afbeelding

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen.

Afbeelding

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

Afbeelding

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde.

Afbeelding

Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

Afbeelding

Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf ve..