‘Strengere regels nodig voor ventilatie’

Varia
Er bestaan geen richtlijnen die de verspreiding van ziekteverwekkers via luchtbehandelingsinstallaties tegengaan. Dat moet veranderen, zeggen veertig deskundigen.
zaterdag 15 mei 2021 om 03:00
beeld Jude Palmer / royal academy of engineering

De coronapandemie heeft de aandacht gevestigd op het belang van goede ventilatie. Richtlijnen voor ventilatie beperken zich nu tot zaken als de concentratie kooldioxide, stank en temperatuur. De verspreiding van ziekteverwekkers zoals virussen komt er niet in voor.

Daarom roepen veertig deskundigen op de richtlijnen voor luchtkwaliteit in gebouwen aan te passen, in een artikel dat vrijdag verscheen in Science de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) . Nu gaan die richtlijnen alleen over giftige stoffen, maar de aanwezigheid van ziekteverwekkers hoort daar ook bij. De richtlijnen moeten aangepast zijn op het gebruik van de ruimte. Zalen waarin intensief wordt gesport, hebben een betere ventilatie nodig dan een bioscoop.

Volgens de schrijvers is er een flinke verandering nodig in het denken over de luchtkwaliteit. Bij de bestrijding van infecties richt de overheid zich vooral op sanitair, drinkwater en voedsel. Voor de lucht die we inademen, zijn er nauwelijks regels.

En er zijn nieuwe technieken nodig om het aantal ziekteverwekkers in de ventilatiesystemen tot een minimum te beperken. Naast goede ventilatie is ook filtratie en desinfectie van de lucht belangrijk. Dat is niet alleen nuttig om de verspreiding van het coronavirus te beperken, het dringt ook bijvoorbeeld griepvirussen en andere ziekteverwekkers van de luchtwegen terug. Daarnaast is te verwachten dat de algehele kwaliteit van de lucht in gebouwen met nieuwe richtlijnen zal verbeteren.

Zo'n verbetering van de luchtkwaliteit gaat wel geld kosten. Maar, aldus de deskundigen, dit valt in het niet bij de kosten van de huidige pandemie, die honderden miljarden per maand bedragen. De extra kosten van een luchtbehandelingssysteem dat ziekteverwekkers wegvangt, zijn ongeveer 1 procent van de totale bouwkosten. Verder zal zo'n goede luchtbehandeling het ziekteverzuim van personeel verminderen. ◀

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS klagen Russische infiltrant strafhof Den Haag aan

De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude.

Afbeelding

Geen celstraf voor man die ruim duizend manuscripten stal

De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde volgens The New York Times dat hij al lang genoeg..

Afbeelding

Vrouw en hond doodgereden in IJmuiden, drie personen aangehouden

Een automobilist heeft vrijdagavond in IJmuiden een vrouw en haar hond doodgereden en is daarna doorgereden. Later op de avond meldden zich op het politiebureau drie personen. Zij zijn aangehouden. Hun rol bij het verkeersongeval wordt onderzocht, meldt de politie.

Afbeelding

Man door geweld omgekomen in Brabantse Wouwse Plantage

In het Brabantse Wouwse Plantage is een man omgekomen na een 'geweldsincident', meldt de politie vrijdagavond. Het incident gebeurde aan de Julianaweg. De politie doet onderzoek naar wat er is gebeurd.

Afbeelding

Aanklager van Trump met dood bedreigd

De New Yorkse aanklager Alvin Bragg die een onderzoek leidt naar de Amerikaanse ex-president Donald Trump, is met de dood bedreigd. In het gebouw met het kantoor van Bragg is een envelop afgeleverd met een kaart met daarop de tekst: Alvin, ik ga je vermoorden.

Afbeelding

'Nederlandse' VN-Waterconferentie eindigt met 700 toezeggingen

Tijdens de VN-Waterconferentie van de afgelopen dagen, mede georganiseerd door Nederland, hebben landen en organisaties ongeveer zevenhonderd toezeggingen gedaan voor hoe zij beter omgaan met water.