‘Strengere regels nodig voor ventilatie’

De coronapandemie heeft de aandacht gevestigd op het belang van goede ventilatie. Richtlijnen voor ventilatie beperken zich nu tot zaken als de concentratie kooldioxide, stank en temperatuur. De verspreiding van ziekteverwekkers zoals virussen komt er niet in voor.
Daarom roepen veertig deskundigen op de richtlijnen voor luchtkwaliteit in gebouwen aan te passen, in een artikel dat vrijdag verscheen in Science de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) . Nu gaan die richtlijnen alleen over giftige stoffen, maar de aanwezigheid van ziekteverwekkers hoort daar ook bij. De richtlijnen moeten aangepast zijn op het gebruik van de ruimte. Zalen waarin intensief wordt gesport, hebben een betere ventilatie nodig dan een bioscoop.
Volgens de schrijvers is er een flinke verandering nodig in het denken over de luchtkwaliteit. Bij de bestrijding van infecties richt de overheid zich vooral op sanitair, drinkwater en voedsel. Voor de lucht die we inademen, zijn er nauwelijks regels.
En er zijn nieuwe technieken nodig om het aantal ziekteverwekkers in de ventilatiesystemen tot een minimum te beperken. Naast goede ventilatie is ook filtratie en desinfectie van de lucht belangrijk. Dat is niet alleen nuttig om de verspreiding van het coronavirus te beperken, het dringt ook bijvoorbeeld griepvirussen en andere ziekteverwekkers van de luchtwegen terug. Daarnaast is te verwachten dat de algehele kwaliteit van de lucht in gebouwen met nieuwe richtlijnen zal verbeteren.
Zo'n verbetering van de luchtkwaliteit gaat wel geld kosten. Maar, aldus de deskundigen, dit valt in het niet bij de kosten van de huidige pandemie, die honderden miljarden per maand bedragen. De extra kosten van een luchtbehandelingssysteem dat ziekteverwekkers wegvangt, zijn ongeveer 1 procent van de totale bouwkosten. Verder zal zo'n goede luchtbehandeling het ziekteverzuim van personeel verminderen. ◀