NU'91: dodelijke stroomstoring Maastricht is traumatisch

Nieuws
De stroomstoring in het ziekenhuis in Maastricht, waardoor mogelijk twee patiënten zijn overleden, is "een drama voor de familie en de mensen zelf, en traumatisch voor de zorgmedewerkers die op die avond hebben gewerkt", zegt de medische vakbond NU'91.
anp
maandag 3 mei 2021 om 10:56
Afbeelding
beeld anp

De gedeeltelijke stroomstoring gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag en trof een kamer met vier patiënten op een verpleegafdeling van het ziekenhuis Maastricht UMC+. Een machine die zuurstof toedient viel uit. De toestand van twee patiënten ging achteruit en uiteindelijk overleden ze.

NU'91 gaat ervan uit dat het een "rare, stomme en vervelende samenloop van omstandigheden" was. Toch zou de enorme coronadrukte op de verpleegafdelingen ook een rol kunnen hebben gespeeld. "Als het heel druk is, ga je alleen achter alarmbellen aan. Dan ben je niet elk kwartier bij patiënten. Als je minder werkdruk hebt, loop je vaker een kamer binnen en kijk je vaker hoe het met patiënten is. Dat is absoluut een feit. Dan zou het misschien sneller zijn ontdekt. Maar het is te kort door de bocht om te zeggen dat het dan de oorzaak hiervan is. Ik begrijp dat de stroomstoring binnen een uur is ontdekt, dat is vrij snel", aldus een woordvoerder van NU'91.

Intern onderzoek

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laat weten dat het ziekenhuis intern onderzoek doet naar de oorzaak van de stroomstoring. De IGJ zal dit onderzoek beoordelen. Wanneer precies, kon een woordvoerder van de IGJ maandag niet zeggen.

Patiëntenfederatie Nederland wil geen inhoudelijk commentaar geven op het voorval.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.