Zorgbestuurders vragen kabinet te stoppen met ‘testmaatschappij’

Nieuws
Een groep ziekenhuisbestuurders, zorgverzekeraars en artsen doet een oproep aan het kabinet om te stoppen met investeringen in de ‘testmaatschappij’. In een manifest uiten ze kritiek op het plan van de overheid om 925 miljoen euro vrij te maken voor het opzetten van een infrastructuur van testen. Dat geld kan volgens de groep beter geïnvesteerd worden in gezondheid en preventie.
anp
zondag 18 april 2021 om 16:16
Afbeelding
beeld anp
anp

De bestuursvoorzitters van onder meer CZ, het OLVG, Zilveren Kruis, Menzis en Zuyderland MC noemen de investering in testevenementen een ‘kostbare impulsaankoop om even de gemoederen te sussen”. Het vrijmaken van 925 miljoen euro terwijl we in de derde golf zitten roept volgens de bestuurders ‘een heel vreemd beeld op”.

‘Een groot dans-event van meer dan 10.000 mensen op een kilometer afstand van een ziekenhuis waar Covid-patiënten vechten voor hun leven. En studenten die al een jaar niet meer naar de universiteit zijn geweest maar wel naar het casino mogen?”, schrijven de bestuurders.

Niet zinvol

Daarbij zouden de testevenementen niet duurzaam en zinvol zijn, omdat het volgens de zorgbestuurders al in juli mogelijk zou moeten zijn dat alle mensen die dat willen gevaccineerd zijn. ‘Ervaringen van landen als Israël, VK en VS laten zien dat na de vaccinatiecampagne ernstige complicaties van Covid-19, waarvoor een ziekenhuisopname nodig is, nog maar zeer beperkt voor komen. Deze landen hebben dan ook de samenleving heropend.’

Verder wijzen de bestuurders in de oproep op het belang van gezond leven als preventie voor de verspreiding van het coronavirus. ‘Door meer in te zetten op preventie verhogen we niet alleen de kwaliteit van leven, maar worden we ook weerbaarder tegen aandoeningen en ziekte.’

De oproep aan het kabinet komt op het moment dat een steeds groter groeiende groep het aangekondigde 538 Oranjefeest op 24 april online afkeurt. Dat Fieldlab-proefevenement moet plaats bieden aan 10.000 mensen op het Chasséveld in Breda. Chirurg Rogier Crolla van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis in Breda zette een petitie op in een poging het feest af te blazen. Inmiddels is de petitie meer dan 186.000 keer ondertekend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

13-jarig meisje verdronken in recreatieplas Alblasserdam

In een recreatieplas in het Zuid-Hollandse Alblasserdam is zaterdagmiddag een 13-jarig meisje verdronken, zo meldt de veiligheidsregio. Het meisje raakte rond 14.45 uur vermist nadat ze had gespeeld in of vlakbij het water.

Afbeelding

Zelensky bevestigt tegenoffensief tegen Russische troepen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag bevestigd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

Afbeelding

Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbe..

Afbeelding

Zwempauzes en genoeg water bieden personeel strandtent verkoeling

Veel mensen zoeken met de hoge temperaturen verkoeling aan zee, waar strandpaviljoens goede zaken doen. Eigenaren van strandtenten zorgen op verschillende manieren dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.

Afbeelding

Den Haag: parkeerplekken stranden Scheveningen en Kijkduin vol

De gemeente Den Haag roept strandgangers zaterdagmiddag op niet meer met de auto naar Scheveningen en Kijkduin te komen. De parkeerplekken bij de stranden zijn vol.

Afbeelding

Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur.