Kamer wil opheldering over werkwijze van NCTV

Nieuws
De Tweede Kamer wil opheldering over de werkwijze van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die heeft volgens NRC jarenlang in strijd met de wet privacygevoelige informatie over burgers verzameld en gedeeld. Ook volgden medewerkers met nepaccounts op sociale media honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten.
anp
zaterdag 10 april 2021 om 10:38 aangepast 12:18
Afbeelding
beeld anp
anp

D66'er Hanneke van der Werf noemt het artikel "ontluisterend". Ze wil tekst en uitleg van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Corinne Ellemeet van GroenLinks wil dinsdag de bewindsman hierover naar de Kamer roepen. "Er rust een grote verantwoordelijkheid op de NCTV. Er moet, om mee te beginnen, een wettelijke grondslag zijn voor het werk dat ze doet", twittert Ellemeet. Ook CDA'er Anne Kuik wil opheldering over de "zorgelijke berichtgeving".

Forum voor Democratie vindt de werkwijze "volledig onacceptabel", laat de partij op sociale media weten. "Een staat waarin veiligheidsambtenaren politieke activisten op grote schaal structureel volgen, dreigt een politiestaat te worden." Partijleider Farid Azarkan van DENK wil een spoeddebat over de kwestie. Dilan Yesilgöz van de VVD wil dat snel uitgezocht wordt wat er aan de hand is bij de NCTV. Ze heeft Kamervragen gesteld.

Volgens een verklaring van de NCTV is hij "de afgelopen jaren geconfronteerd met juridische procedures, waarbij ook de legitimiteit van het verwerken van persoonsgegevens ter discussie is gesteld", maar blijkt de werkwijze niet in strijd is met de wet. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Pieter-Jaap Aalbersberg erkent in de NRC dat "de juridische grondslag moet worden verbeterd".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nog steeds minder luchtreizigers in 2022 dan voor corona

De Nederlandse luchtvaart was afgelopen jaar nog steeds niet op het niveau van voor de coronapandemie, laten cijfers van het CBS zien. Vergeleken met 2019 vloog een kwart minder reizigers van en naar Nederland.

Afbeelding

Productieproblemen en afkoelende economie hinderden Apple

Techconcern Apple heeft in het laatste kwartaal van 2022 flink last gehad van productieproblemen bij een grote fabriek in China. Dat leidde ertoe dat het bedrijf vooral minder iPhones kon leveren. Maar ook de afzwakkende economie zat het bedrijf dwars.

Afbeelding

Spanje haalt banden aan met Marokko ondanks verdeeldheid regering

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft donderdag een bezoek gebracht aan Marokko om de banden aan te halen. Hij krijgt veel kritiek over die reis en zelfs binnen zijn eigen regering klinken bezwaren omdat Spanje zou zijn gezwicht voor de Marokkaanse druk.

Afbeelding

Groei Google-moeder zwakt af, maar bedrijf belooft nieuwe energie

De groei van de omzet van Google-moeder Alphabet is in het afgelopen kwartaal bijna tot stilstand gekomen. Over heel het jaar was er nog wel een stevige verkoopplus. Maar de winst daalde aanzienlijk. Eerder zette Alphabet al het mes in het personeelsbestand waardoor 10.

Afbeelding

Starbucks krijgt minder bezoekers, vooral in China

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft het afgelopen kwartaal minder bezoekers getrokken. De omzet nam wel toe maar dat kwam volledig door prijsverhogingen.

Afbeelding

Webwinkel Amazon groeide door, maar leed wel verlies

Webwinkel en techbedrijf Amazon heeft vorig jaar zijn omzet verder opgevoerd. Het bedrijf verkocht 9 procent meer, maar desondanks zette Amazon een stevig verlies in de boeken.