Wilders hoopt na ruzies op vriendelijker gesprek met informateur

Nieuws
PVV-leider Geert Wilders hoopt dat hij vrijdag een "vriendelijker" gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink gaat hebben dan de vorige drie keer dat ze elkaar in een formatie spraken. Tijdens de formaties van 2010 en 2017 liep het volgens de PVV-leider uit op ruzie met de informateur.
anp
vrijdag 9 april 2021 om 15:04
Afbeelding
beeld anp

Over de toedracht van de ruzies wil Wilders weinig kwijt. "Er is tijdens het kabinet Rutte-I natuurlijk wel het een en ander gebeurd." De PVV gaf gedoogsteun aan dat kabinet, maar er ontstond een kabinetscrisis over de begroting. Wilders trok zijn steun in, omdat hij niet akkoord kon gaan met de dalende koopkracht van vooral AOW'ers. Mark Rutte heeft Wilders hierom nog jarenlang getypeerd als wegloper.

Nu gaat Wilders het gesprek positief in, zegt hij vooraf. Wel zal hij ook kritiek overbrengen aan Tjeenk Willink. De PVV wil nieuwe verkiezingen, maar de informateur zei vorige week al dat hij dat niet ziet zitten. Daarmee gaat Tjeenk Willink zijn boekje te buiten, vindt Wilders. "Hij gaat daar helemaal niet over, dat is aan de Kamer."

Ook is de PVV-leider kritisch dat Tjeenk Willink partijleiders de kans wil geven "onder vier ogen" te spreken, om zo opmerkingen buiten het verslag te houden. De Kamer heeft juist een motie aangenomen van Wilders en JA21-leider Joost Eerdmans waarin staat dat alles wat besproken wordt openbaar moet worden. Wilders gaat "tijdens het eerste debat hierover alsnog alle stukken opvragen".

Verder zal hij ervoor pleiten Rutte "voorgoed als premierskandidaat te verwijderen" en zijn oproep tot nieuwe verkiezingen herhalen. "Ik zal horen wat de informateur daarvan vindt."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema maandag om tafel met boeren voor landbouwakkoord

Landbouwminister Piet Adema gaat maandag voor het eerst om tafel met onder meer boeren, natuurbeschermers en provincies om tot afspraken te komen over hoe de landbouwsector er in de toekomst uit moet komen te zien.

Afbeelding

Drie aanhoudingen om mogelijke miljoenenfraude met coronasteun

De Arbeidsinspectie heeft drie mensen aangehouden die ervan worden verdacht mogelijk voor miljoenen te hebben gefraudeerd met coronasteun. Het gaat om ruim 2 miljoen euro aan voorschotten voor de zogeheten NOW-subsidie.

Afbeelding

Farmareus Pfizer pompt 1,2 miljard euro in Belgische fabriek

Farmareus Pfizer gaat meer dan 1,2 miljard euro in zijn fabriek in het Belgische Puurs investeren. De productiecapaciteit wordt uitgebreid, de koelopslag vergroot en het verpakkingsproces uitgebreid, gespreid over drie jaar.

Afbeelding

Meldplicht voor apenpokken wordt afgeschaft

Artsen hoeven het apenpokkenvirus (tegenwoordig mpox genoemd) of vermoedens daarvan niet meer direct te melden. De ziekte zal niet langer worden aangemerkt als een A-infectieziekte, schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Na acties alsnog cao-akkoord bij Rotterdamse olieraffinaderij BP

Verdere acties door personeel van een olieraffinaderij in Rotterdam lijken van de baan, nu vakbond CNV een cao-overeenkomst heeft bereikt met uitbater BP. Door dat akkoord krijgen de circa 700 medewerkers vanaf april volgend jaar onder meer een loonsverhoging.

Afbeelding

Coronavaccins voor kleine kinderen met gezondheidsproblemen

Kleine kinderen die een hoog medisch risico lopen, kunnen vanaf 16 januari een coronavaccinatie krijgen. De Gezondheidsraad had over de prikken geadviseerd en het kabinet neemt dat advies nu over.