Man uit Baarn langer vast voor diefstal werken Van Gogh en Hals

Nieuws
De 58-jarige inwoner van Baarn die dinsdag is gearresteerd op verdenking van de schilderijenroof van een Van Gogh en een Frans Hals, blijft veertien dagen langer in voorarrest. Dit heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald, laat een woordvoerder van de rechtbank weten.
anp
vrijdag 9 april 2021 om 14:42
Afbeelding
beeld anp

De schilderijen werden gestolen uit het Singer Museum in Laren en museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. In Laren gaat het om de diefstal van het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh. Het Singer Museum had het doek uit 1884 in bruikleen van het Groninger Museum.

In Leerdam werd in de nacht van 26 augustus het schilderij Twee lachende jongens van Frans Hals gestolen. Het was de derde keer dat hetzelfde kunstwerk uit 1626 of 1627 werd gestolen. Dat gebeurde eerder ook al in 2011 en 1998. Het schilderij met een geschatte waarde van 15 miljoen euro was toen respectievelijk zes maanden en drie jaar zoek.

De geroofde kunstwerken zijn nog niet teruggevonden. Volgens De Gooi- en Eemlander wordt de aangehouden man, een in Baarn woonachtige Fransman, naast de kunstroven ook verdacht van het bezit van een wapen, munitie en harddrugs.

Kunstdetective Arthur Brand, die de kunstroven op de voet volgt, zegt dat de gestolen Van Gogh vermoedelijk twee keer is doorverkocht en nu in handen zou zijn van een man die vastzit voor grootschalige cokehandel. Die zou het schilderij willen gebruiken voor strafvermindering. Deze verdachte staat dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.

Afbeelding

MORES: Tientallen klachten over mediawereld in paar dagen

MORES, het meldpunt voor seksueel wangedrag in de entertainmentsector, heeft van zaterdag tot dinsdag vijftig nieuwe meldingen binnengekregen over misstanden in de mediawereld. Dat heeft voorzitter Janke Dekker aan het ANP laten weten.