Rusland verlengt samenwerking met VS in de ruimte

Nieuws
Rusland heeft het verdrag met de VS over samenwerking in de ruimte verlengd tot eind 2030. Premier Michail Misjoestin heeft het voorstel om langer door te gaan met de Amerikanen op het gebied van onderzoek en het gebruik van kosmos voor vreedzame doeleinden goedgekeurd, liet de Russische regering zaterdag weten in Moskou.
anp
zaterdag 3 april 2021 om 18:13
Afbeelding
beeld anp

De nieuwe afspraak zal met de uitwisseling van diplomatieke beleidsnota’s worden afgerond. In 1992 besloten Rusland en de Verenigde Staten tot niet-militaire coöperatie in de ruimte, sindsdien is het verdrag al vier keer verlengd. Begin maart maakte het Kremlin bekend dat de werkzaamheden in het Internationale Ruimtestation ISS, een miljardenproject dat op leeftijd begint te komen, kunnen doorgaan tot zeker 2028. Eerdere plannen liepen tot 2024.

Het ruimtestation cirkelt al ruim 20 jaar rond de aarde op een hoogte van ongeveer 400 kilometer. De afgelopen tijd waren er de nodige problemen, onder met de zuurstoftoevoer en vermindering van de druk in de compartimenten door lekkage. Enkele weken geleden slaagden Russische kosmonauten erin twee gaatjes te dichten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chipfondsen drukken op AEX-index op Beursplein 5

De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met verlies aan de laatste handelsdag van de week begonnen. Ook elders in Europa was het sentiment overwegend negatief. Beleggers zijn in afwachting van het Amerikaanse banenrapport later op de dag.

Afbeelding

Peiling: ruim helft basisschooldocenten ervaart ongewenst gedrag

Meer dan de helft van de leerkrachten in het basisonderwijs kreeg afgelopen jaar te maken met ongewenst gedrag, stelt DUO Onderwijsonderzoek & Advies. Een op de tien was slachtoffer van fysiek geweld of intimidatie door leerlingen.

Afbeelding

Leiders Noord-Korea en Belarus feliciteren Poetin met verjaardag

De leiders van Noord-Korea en Belarus hebben de Russische president Vladimir Poetin gefeliciteerd met zijn zeventigste verjaardag. De bondgenoten prijzen het leiderschap van Poetin en wensen nog vele jaren met hem te mogen samenwerken.

Afbeelding

Mijnbouwer BHP wil kolenmijn Australië nog 93 jaar openhouden

Mijnbouwer BHP heeft een aanvraag gedaan bij de Australische overheid om een kolenmijn in Queensland nog maximaal 93 jaar open te kunnen houden.

Afbeelding

Onderzoek: nog veel geld van Wereldbank naar fossiele projecten

De Wereldbank heeft sinds het Klimaatakkoord van Parijs wereldwijd nog bijna 15 miljard dollar gestoken in projecten voor fossiele brandstoffen, komt naar voren uit een nieuw onderzoek van klimaatactivisten.

Afbeelding

Europese automakers hebben geen hoop op groei dit jaar

Europese automakers waarschuwen voor weer een jaar met dalende verkopen. De autoproducenten vragen beleidsmakers ook om meer steun voor de industrie die worstelt met het herstel uit de coronacrisis.