Omstreden memo Ollongren kwam van ambtelijke staf

Nieuws
De omstreden memo van de oud-verkenners waar de opmerking ‘functie elders’ voor het populaire CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt op stond, was afkomstig van de ambtelijke staf. Dat zei oud-verkenner Kajsa Ollongren donderdag in de Tweede Kamer.
anp
donderdag 1 april 2021 om 22:08
Afbeelding
beeld anp

Het stuk werd door een ANP-fotograaf vastgelegd toen Ollongren precies een week geleden in allerijl het Binnenhof verliet. Ze had het stuk eerder die donderdagochtend gekregen van ambtenaren van Algemene Zaken die bij de verkenners gedetacheerd zijn. Maar wij als verkenners dragen de volle verantwoordelijk, benadrukte Ollongren.

De aandachtspunten van de notitie zijn ‘aantekeningen, punten om aan te denken”, aldus Ollongren (D66), die de mislukte verkenning samen uitvoerde met VVD’er Annemarie Jorritsma. ‘Het zijn ook suggesties om te wegen.’ De beide verkenners hebben volgens haar geen input geleverd voor de memo.

Het stuk is gebaseerd op gesprekken met de zeventien lijsttrekkers en op gesprekken die de verkenners onderling hebben gevoerd over wat de volgende stappen van de verkenning zouden moeten zijn, aldus de D66’er. Het document was gemaakt ter voorbereiding van de gesprekken die de verkenners zouden hebben met VVD-voorman Mark Rutte en Sigrid Kaag, de leider van D66.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tesla begint productie elektrische vrachtwagen

Tesla begint met de productie van zijn elektrische vrachtwagen Tesla Semi, heeft topman Elon Musk op Twitter bekendgemaakt. De eerste vrachtwagens moeten in december aan klanten geleverd worden.

Afbeelding

Verliezen op beurzen Azië, Samsung iets lager na handelsupdate

De beurzen in Azië stonden vrijdag op verlies. Vooral de mindere resultaten van chipproducenten Samsung en AMD drukten het sentiment op de markten. Beleggers bereiden zich voor op een mogelijk moeilijk cijferseizoen nu het risico op een recessie toeneemt door de inflatie.

Afbeelding

Winst Samsung valt voor het eerst sinds 2019 lager uit

Techconcern Samsung heeft voor het eerste sinds 2019 een lagere operationele winst behaald. Dat kwam vooral doordat er minder vraag was naar geheugenchips en chips voor in pc’s. Door de mindere verkopen viel ook de omzet lager uit.

Afbeelding

EU-leiders proberen uiteenrafelen front energiecrisis te stoppen

De leiders van de 27 EU-landen buigen zich opnieuw over de torenhoge energieprijzen. Dat doen ze ditmaal officieus met de benen op tafel, in de hoop zo los te komen van de scherpe tegenstellingen tussen bijvoorbeeld Nederland en Duitsland en met name zuidelijke EU-landen.

Afbeelding

Vierde zittingsdag Mallorcazaak met hoofdverdachte Sanil B.

Op de vierde zittingsdag van de Mallorcazaak komt Sanil B. (20) naar de rechtbank in Lelystad. Hij is een van de drie hoofdverdachten die terechtstaan voor het doden van Carlo Heuvelman (27) in juli vorig jaar.

Afbeelding

Strafeis Limburger die Belgische agent zou hebben doodgeschoten

Het Hof van Assisen in het Belgische stadje Tongeren begint vrijdag aan de vijfde zittingsdag in het proces tegen Yvo T. (40). De Limburger wordt ervan verdacht in augustus 2018 een Belgische politieagent te hebben doodgeschoten.