Willem Engel van Viruswaarheid naar politierechter voor opruiing

Nieuws
Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, staat dinsdagmiddag voor de politierechter in Den Haag. De Rotterdamse dansleraar moet zich verantwoorden voor opruiing via Facebook en ook voor het voortzetten van een demonstratie op Het Plein in Den Haag, nadat de burgemeester de organisatie al had opgedragen de protestmanifestatie te beëindigen. Zelf spreekt Engel van een ‘politiek proces”.
anp
dinsdag 30 maart 2021 om 04:42
Afbeelding
beeld anp
anp

De officiële verdenking tegen Engel luidt dat hij op Facebook zijn achterban heeft opgeroepen tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag. Hij riep op om agenten te arresteren middels burgerarrest. Engel schreef op 10 oktober vorig jaar op Facebook over zijn arrestatie tijdens een onaangekondigde demonstratie op Het Plein in Den Haag. ‘Ja maar dan moeten we misschien agenten onder burgerarrest gaan stellen, want dit ehhh want ze gijzelen nu hè”, zou Engel hebben gepost.

Op de bewuste zaterdagavond waren er zo’n honderd man naar Het Plein gekomen om te protesteren tegen de corona-spoedwet. Eerder op de avond had de politie de aanwezigen al weggestuurd. Daar werd in eerste instantie gehoor aan gegeven, maar tegen 21.00 uur waren de demonstranten er weer. De demonstranten werd opnieuw gesommeerd weg te gaan. Engel werd met vier anderen aangehouden. Hij kreeg daarna een gebiedsverbod van tien dagen voor Den Haag.

Engel kent de weg naar de rechtbank. Als voorman van Viruswaarheid voerde hij al talloze rechtszaken tegen de overheid over de coronamaatregelen. In de meeste gevallen wezen rechters de eisen af. Succes had de groep met een kort geding tegen de avondklok, waarna de overheid in hoger beroep ging en gelijktijdig een nieuwe spoedwet maakte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

McDaniel herkozen als voorzitter Republikeinse Partij VS

Ronna McDaniel is herkozen als voorzitter van de Amerikaanse Republikeinse partij, meldt The Washington Post. Ondanks magere verkiezingsresultaten mag de 49-jarige politica de partij van oud-president Donald Trump voor een vierde tweejarige termijn leiden.

Afbeelding

Noorwegen vindt 'substantiële' hoeveelheid metalen in zeebodem

Onderzoekers in Noorwegen hebben een 'substantiële' hoeveelheid metalen en mineralen in zee gevonden. Het gaat om grondstoffen als koper, kobalt maar ook zeldzame aardmetalen die in de bodem van het Noorse continentaal plat liggen.

Afbeelding

Oekraïne kwaad over opmerkingen Hongaarse premier Orban

De Hongaarse ambassadeur in Kiev moet zich melden bij het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Oekraïne is boos over 'onacceptabele' opmerkingen van de Hongaarse premier Viktor Orban.

Afbeelding

Bloomberg: NL en VS akkoord over exportbeperking chipmachines

Nederland, de Verenigde Staten en Japan hebben een akkoord bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken de verkoop van bepaalde machines voor de productie van halfgeleiders aan het Aziatische land aan banden t..

Afbeelding

Bandenfabrikant Goodyear schrapt honderden banen

Bandenfabrikant Goodyear gaat wereldwijd 500 banen schrappen. Het bedrijf reageert met de ontslagronde op de sterk gestegen kosten voor energie en personeel.

Afbeelding

Cryptobeurs Bitvavo positiever over terugkrijgen miljoenen

Het Nederlandse handelsplatform voor cryptomunten Bitvavo heeft 'acceptabele voorstellen' ontvangen over de terugstorting van tientallen miljoenen euro's aan klanttegoeden door de Digital Currency Group (DCG).