Kamer wil opheldering De Jonge over tegenvallend vaccinatietempo

Nieuws
De Tweede Kamer wil opheldering van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid over het trage vaccinatietempo in Nederland. Partijen maken zich zorgen over het tegenvallende aantal inentingen tegen corona van afgelopen week, en de gevolgen voor de rest van de vaccinatiecampagne.
anp
maandag 29 maart 2021 om 18:03
Afbeelding
beeld anp
anp

De prognose van het kabinet voor afgelopen week - 400.000 prikken - bleek veel te rooskleurig. Uiteindelijk werden er nog geen 300.000 prikken gezet, bleek uit het zogenoemde corona-dashboard op rijksoverheid.nl.

De Kamer wil weten wat de "belangrijkste knelpunten per vaccin" zijn, en wat daaraan kan worden gedaan. Ook zijn er vragen over de relatief grote voorraad vaccinaties die Nederland aanhoudt.

Capaciteit

De Jonge erkende maandag al dat de prognose niet is gehaald. Dat lag volgens hem onder meer aan het feit dat er tijdelijk niet werd geprikt met het vaccin van AstraZeneca, omdat er extra onderzoek werd gedaan naar de veiligheid ervan.

Toen het inenten met AstraZeneca weer werd opgestart, werd niet alle capaciteit bij de GGD’en vol gepland: niet genoeg mensen maakten een afspraak. Waarom de agenda van de GGD’en niet volstroomde, is volgens De Jonge "niet makkelijk" te zeggen. "Dat weten we niet precies."

Drie miljoenste prik

Voor deze week voorspelde het ministerie eerder nog zo’n 500.000 prikken te zullen zetten. De Jonge zegt nu dat hij "hoopt erbij in de buurt te komen."

"Ik denk tussen de 450.000 en 500.000, dat zou moeten kunnen." Zekerder is hij dat volgende week de drie miljoenste prik wordt gezet, en dat in de tweede helft van april de teller op vier miljoen zal staan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Engeland gaat bezit van lachgas verbieden

De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden, schrijft omroep BBC. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs door Engelse jongeren in de leeftijd van 16 tot 24-jaar.

Afbeelding

Veel verkeersproblemen door grote staking in Duitsland

Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens.

Afbeelding

Musk stelt dat Twitter nog maar 20 miljard dollar waard is

Volgens Elon Musk is Twitter nu ongeveer 20 miljard dollar (18,55 miljard euro) waard, zo scheef hij vrijdag in een e-mail aan medewerkers van het bedrijf. In oktober betaalde Musk nog 44 miljard dollar voor het sociale netwerk.

Afbeelding

Dode en gewonden bij schietpartij in Rotterdam

Bij een schietpartij in Rotterdam is zondagavond een 31-jarige inwoner van die stad gedood. Een man van 27 jaar die ook uit Rotterdam komt raakte gewond, net als een derde man van wie de politie de gegevens nog niet kon geven. Beiden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Afbeelding

Vrijwilligers ontdoen stranden van 5500 kilo afval

Vrijwilligers hebben zondag in totaal zo'n 5500 kilo aan afval opgeruimd langs de Nederlandse en Belgische kust. In Zandvoort werd de grootste berg zwerfvuil van het strand verwijderd tijdens de zogeheten Eneco Clean Beach Cup, meldt de organisatie.

Afbeelding

Israëlische premier Netanyahu ontslaat kritische defensieminister

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft defensieminister Yoav Gallant ontslagen, meldt het kantoor van de premier. Gallant had zaterdag in een televisietoespraak gezegd dat de door Netanyahu bepleite omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan.